Svijet

Zakazan sastanak Biden-Putin. Posljedni put je Biden rekao Putinu “da nema dušu”, a ruski šef je odgovorio u svom stilu

Predsjednik SAD Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin planiraju se sastati sljedeći mjesec u Ženevi, prvi susret licem u lice dvojice protivnika i onaj koji dolazi u vrijeme pogoršanja odnosa, javlja Washington Post.

Jednodnevni samit zakazan je za 16. juni, prema izjavama službenika upoznatima sa sastankom, pokrivat će širok raspon tema, uključujući proliferaciju nuklearnog oružja, rusko miješanje u američke izbore, klimatske promjene i covid-19.

Očekuje se da će Biden izraziti zabrinutost zbog ruskih trupa koje su se gomilale na ukrajinskoj granici, kao i zbog ruskog saveznika Bjelorusije koji je zaustavio civilni avion koji je letio iznad zemlje i uhapsio opozicionog novinara.

Američki dužnosnici ne očekuju da će sastanak donijeti velike pomake, niti ga doživljavaju kao resetiranje odnosa dviju zemalja na isti način na koji se bivši predsjednik Barack Obama nadao da će započeti novu eru saradnje između dva dugogodišnja protivnika.

Umjesto toga, samit se vidi kao prilika za Bidena i Putina da poboljšaju svoj odnos i steknu bolje razumijevanje interesa svake zemlje i potencijalnih problematičnih područja. Američki dužnosnici odnosu pristupaju kao složenom i teškom, ali Putina vide i kao visoko personaliziranog donositelja odluka.

Washington post dalje navodi da će to biti možda najvažniji sastanak Bidenovog ranog predsjednikovanja.

Veći dio svoje senatske karijere izgradio je na vanjskopolitičkoj stručnosti i dugo je cijenio osobne veze koje je stvorio sa stranim čelnicima. Tokom Obamine administracije često su ga slali kako bi produbio odnose s visokim dužnosnicima u Afganistanu i Kini.

Kada se Biden susreo s Putinom tokom sastanka 2011. godine, rekao je da je pogledao u oči ruskog čelnika i rekao: “Mislim da nemate dušu.”

Putin se nasmiješio se i rekao: “Razumijemo se.”

Otkako je preuzeo dužnost, Biden je imao dva telefonska poziva s Putinom. Tokom poziva u aprilu, Biden je predložio samit.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare