Politika

Zakazana sjednica Doma naroda: Čovićev novi pokušaj da nametne svoju verziju Izbornog zakona

Sjednica Doma naroda parlamenta BiH na kojoj se očekivala rasprava o izmjenama izbornog zakona koje je predložio HDZ BiH jučer je otkazana zbog nedostatka kvoruma odnosno nedolaska zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA).

Međutim, Čović nije puno oklijevao pa je odmah jučer za danas zakazao novu hitnu sjednicu tog Doma na kojoj bi trebao biti razmatran zahtjev delegata Kluba hrvatskog naroda.

Sjednica bi trebala početi u 10 sati.

Novo političko prepucavanje Čovića i Izetbegovića se nastavilo, pa se tako jučer medijima odmah obratio i lider SDA i pokušao da objasni zbog su odlučili da ne prisustvuju sjednici.

Podsjetimo, kazao je da se radi o pokušaju da se namtne zakon koji je protuustavan

"Zakon koji je protuustavan koji je u koliziji sa Federacijom Bosne i Hercegovine, zakon o kojem nema dogovora jer su proteklih godinu dana su trajali naši pokušaji da se postigne dogovor za izmjenu izbornog zakonodavstva. Zakon koji nije prošao kroz Interresornu grupu koja je napravljena upravo za potrebe definisanja izbornog zakonodavstvca. Dakle, to je zakon koji će definitivno onemogućiti provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava poput presude Sejdić-Finci i to je konačno zakon koji ingnoriše zahtjeve OSCE-a i ODIR-a o tome da se naprave izmjene koje će garantovati transparentnost, integritet i poštene fer izbore”, kazao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović / Foto: Fena

Dodao je kako ukoliko zakon prođe stvari će se dodatno zakomplikovati.

Ove izjave Izetbegovića su razljutile Čovića pa bijesnio kazao da SDA uradila neviđenu blokadu te da su oni izvorište političke krize u BiH.

Dragan Čović / Foto: Nedim Grabovica

Odmah je sazvao novu sjednicu.

“Žao mi je što nismo mogli organizirati 10. hitnu sjednicu, koju smo poslovnički zakazali u petak. Uvjeren sam da ovo što su kolege iz jednog dijela bošnjačkih stranaka uradili, klasična blokada institiucija BiH ili opstrukcija rada paralmenta na način kakav do sada nije viđen ili bar jedno duže vrijeme nije viđen. Žao mi je što se to desilo”, rekao je Čović.

Čović je jučer potvrdio da će HDZ-ovci doći na današnju sjednicu, međutim potvrde SDA još uvijek nema.

Bitno je napomenuti da u ovome HDZ ima podršku SNSD-a.

Svakako na ova politička dešavnja tokom čitavog dana su pristizale mnogobrojne reakcije. Ono što je svakako značajno istaknuti je oštra reakcija Američke ambasade u BiH.

Naime, kako su naveli oštro osuđuju poteze HDZ-a BiH i SDA u Domu naroda parlamenta BiH. Američka ambasada osudila je to što je HDZ BiH u Dom naroda po hitnoj proceduri uputio prijedlog Izbornog zakona BiH, o kojem nije postignut politički konsenzus, ali i nedolazak delegata SDA na sjednicu Doma naroda.

Još uvijek nije izvjesno hoće li Čović moći da progura ono što je zacrtao, da progura svoj prijedlog Izbornog zakona.

No, vratimo se nekoliko dana unazad.

Podsjetimo, delegati Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, Bariša Čolak, Marina Pendeš i Lidija Bradara u uputili su u parlamentarnu proceduru HDZ-ov prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

U njihovom prijedlog se, između ostalog, navodi kako mandat pripada političkoj partiji, što bi značilo da ako nosilac mandata istupi iz stranke, onda ga dobija sljedeći na listi političke stranke ili koalicije.

“Mandat pripada političkoj stranci, koaliciji ili listi neovisnih kandidata koja ga je predložila na kandidatskoj listi. Mandat ne može prestati osim u zakonom predviđenim slučajevima.

Ukoliko izabrani nositelj mandata u toku trajanja mandata, istupi iz političke stranke, koalicije ili liste
neovisnih kandidata koja je sudjelovala na izborima i na čijoj je kandidatskoj listi bio izabrani nositelj mandata, mandat se dodjeljuje sljedećem kandidatu na listi političke stranke, koalicije ili liste neovisnih kandidata sa koje je izabran”, navodi se u prijedlogu.