stop nasilju

Zakazani protesti u Stocu nakon brutalnog napada na četvoricu mladića

Povodom napada huligana na grupu mladića u Stocu, neformalna grupa građana pozvala je danas sve stanovnike Stoca i ljude dobre volje da im se pridruže u protestnoj šetnji gradom pod motom “Stolac protiv nasilja.”

Okupljanje je zakazano za danas u 17 sati ispred Prve osnovne škole u Stocu.

Podsjetimo, grupa od desetak osoba je u noći s nedjelja na ponedjeljak kod Stoca bejzbol palicama i bakljama napala četiri mladića.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) su ovim povodom saopćili da je u ponedjeljak oko 00.10 sati M.A. (2004.) iz Poplašića- Stolac prijavio da je upravljao vozilom marke Mercedes magistralnom cestom iz Mostara prema Stocu.

Tada je u mjestu Masline Stolac u zadnji dio njegovog vozila udarilo automobil VW Golf V.

"Usljed udara njegovo vozilo je stjerano s ceste pred bivši dom. Iza vozila VW Golf stala su još dva vozila, vozilo marke BMW i VW Passat iz kojih je izišla grupa od oko 10 osoba, maskirani i s bejzbol palicama.

Dodaje se da su palicama lupali po njegovom vozilu, bacali baklje te nasrnuli na osobe koje su se skupa s njim nalazile u vozilu, nakon čega su ih palicama udarali po čitavom tijelu.

Nakon toga su se vozilima udaljili u nepoznatom smjeru. Zajedno s prijaviteljem u vozilu su se nalazili E.G. (2003.) iz Stoca, D.B. (2002.) iz Gorice-Stolac i F.B. (2006.) iz Gorice-Stolac.

Sva četvorica su zadobila ozljede neutvrđenog stepena te im je ukazana pomoć u DZ Stolac, nakon čega je D.B. upućen na CUM Mostar, dok su E.G., M.A, i F.B. upućeni u RMC dr. Safet Mujić Mostar.

Lice mjesta je osigurano od strane policijske patrole PS Stolac do jutarnjih sati kada će se vršiti uviđaj", navodi se u izvještaju.

Iz FK Iskra Stolac napisali su na svojoj Facebook stranici kako su napadači dio navijačke grupe Ultras (navijači Zrinjskog) naglasivši da su među povrijeđenima tri igrača Iskre i jedan maloljetni dječak.