svjetska znamenitost

Zaposlenici Eiffelovog tornja u štrajku. Razlog je za naše prilike nevjerovatan

Zaposlenici Eiffelovog trnja u Parizu danas su napustili posao u znak protesta zbog neodržavanja te svjetski poznate turističke atrakcije koju godišnje posjeti sedam miliona turista, no oni danas neće moći posjetiti tu znamenitost i biti će zakinuti pogleda s vrha tornja na "Grad svijetla".

Zaposlenici tvrde da je Eiffelov toranj zapušten i da se njime mora bolje upravljati te da su prihodi precijenjeni, a cijena održavanja potcijenjena, prenosi Le Parisien njihove riječi.

Eiffelov toranj se uobičajeno mora ofarbati jednom u sedam godina, no nije se farmao novim premazom čak 14 godina te je počeo hrđati, rekao je predstavnik sindikata Denis Vavassori za France Info.

"Vidljivo je da je toranj u stanju propadanja", rekao je Vavassori, a čak i zaposlenici koji već 30 godina rade u kompaniji za upravljanje i održavanje te "Željezne dame" tvrde da je nisu vidjeli u jadnijem stanju.

Toranj koji se nalazi u blizini Seine izgrađen je za parisku Svjetsku izložbu 1889. Nazvan je po Gustaveu Eiffelu, francuskom inženjeru čija ga je firma projektirala.