milijarde u igri

Zašto bogataši masovno prodaju dionice velikih kompanija?

U desetinama transakcija od početka februara, Mark Zuckerberg je prodao oko 1,4 miliona akcija Mete vrijednih otprilike 638 miliona dolara.

I drugi poznati američki izvršni direktori, osnivači i nasljednici prodaju dionice u kompanijama koje su ih učinile milijarderima.

Za gotovo cijelu tu grupu, cijene dionica trenutno se kreću blizu rekordnih vrijednosti, prenosi Poslovni dnevnik. Jeff Bezos je prodao akcije Amazona u vrijednosti od 8,5 milijardi dolara u nekoliko transakcija ovog mjeseca.

Istovremeno, James Dimon, izvršni direktor i predsjednik JP Morgan Chasea, prodao je 150 miliona dolara dionica prošle sedmice, prvi put otkako je preuzeo najvišu poziciju u banci prije 18 godina.

Otprilike u isto vrijeme, Leon Black, suosnivač i bivši izvršni direktor Apollo Global Managementa, riješio se 172,8 miliona dolara akcija.

To je također prva prodaja dionica ikad, piše Fortune.

Zuckerberg je prodao oko 1,4 miliona dionica Mete. Ova najnovija serija prodaja dolazi nakon što je prethodno prodao 588.200 dionica u novembru, 688.400 u decembru i 447.200 u januaru.

Prodao je gotovo 600 miliona dolara tokom tri mjeseca. Ukupni prihodi od ovih prodaja, tokom posljednja četiri mjeseca, dostigli su 1,2 milijarde dolara.

Slično, fondacija porodice Walton, nasljednike osnivača Walmarta, prodao je akcije ove korporacije u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara ovog mjeseca.

Prema podacima Bloomberga, porodica posjeduje blizu 45 posto dionica Walmarta.