blizak prijatelj otkrio

Zašto je Kate snimila video: Odbila je plan palače, postoji jako dobar razlog što je sama na klupi

Kate Middleton objavila je da ima rak u video obraćanju javnosti u petak. Prijatelj kraljevske porodice otkrio je za The Sunday Times kako je sama napisala govor i to veoma brzo. Ideja da se snimi video, a ne pisana izjava, također je bila Kateina ideja jer je smatrala da će video obraćanje više umiriti javnost.

"Nije se zapravo radilo o drami od posljednjih nekoliko sedmica, iako je to očito uznemirujuće. Osjećala je da to mora učiniti zbog toga ko je. Više je to što ona zna da je javna osoba i da ima veliku odgovornost", rekao je prijatelj, pa dodao da je ona napisala svaku riječ govora i da ga je sklopila vrlo brzo.

Oglasio se i zaposlenik BBC-ja koji je snimao videoporuku princeze od Walesa. Izvor s BBC studija rekao da nije bilo montiranja videa i da su gledatelji vidjeli ono što je snimio tim koji je također bio odgovoran za praćenje krunidbe kralja i sprovoda kraljice Elizabete. BBC Studios nije imao nikakav urednički doprinos u poruci koja je prenesena i nisu bili uključeni u distribuciju videa i nisu uređivali snimak, piše Mirror.

Nakon što je video emitiran, BBC Studios izdao je kratko saopćenje.

"BBC Studios je ove sedmice snimio poruku princeze od Walesa u Windsoru. Njenom kraljevskom visočanstvu želimo brz oporavak", stoji u saopćenju.

Chris Ship, ITV urednik kraljevskih vijesti, rekao je da je princeza odlučila podijeliti novosti o tretmanu protiv raka kroz videoporuku s ciljem da bude "ličnije". Tokom ITV Vijesti, voditeljica Charlene White govorila je o Kateinom videu.

"Ovo je trenutak koji je odabrala učiniti na videu što je dosta drugačije od pisane izjave. Šta možemo zaključiti iz toga?" pitala je voditeljica.

"Ako se osvrnemo, kralj je otkrio svoju dijagnozu raka ranije ove godine u izjavi Buckinghamske plače. Rečeno mi je da je Kate to učinila u videoformi jer je htjela da bude što je moguće lično. Naravno, to pomaže utišati teorije zavjere, ali htjela je napraviti videoporuku i to je bila vrlo dirljiva poruka. I htjela je dati tu vrlo izjavu lično", rekao je Chris.

Princ William i princeza Kate u subotu navečer svima zahvalili na podršci, ljubavi i suosjećanju nakon vijesti od petka.

"Princ i princeza su silno dirnuti ljubaznim porukama ljudi ovdje u Velikoj Britaniji, širom Commonwealtha i širom svijeta kao odgovor na poruku njenog kraljevskog visočanstva. Iznimno su dirnuti toplinom i podrškom javnosti i zahvalni na razumijevanju njihovog zahtjeva za privatnošću u ovom trenutku", rekao je glasnogovornik princa i princeze od Walesa.

Majka troje djece nije otkrila od koje vrste raka boluje, ali je potvrdila da je počela s kemoterapijom u februaru. Kensingtonska palača rekla je da Kate i dalje pozitivno razmišlja o svom oporavku i da je dobrog raspoloženja.