ogromni prihodi

Zašto je Real kralj evropskog fudbala? UEFA objavila podatke koji pokazuju moć diva iz Madrida

Evropska nogometna federacija (UEFA) proglasit će Real Madrid kao klub s najvećim prihodom u toku sezone 2022/2023.

Prihod ostvaren od navijača slavnog španskog kluba dosegao je cifru od čak 841 milion eura, što se navodi u izvještaju o finansijama i ulaganjima evropskih klubova.

"Kraljevi" iza sebe ostavljaju ostale velikane, uključujući aktuelnog prvaka Evrope, engleski Manchester City, koji je imao prihod od 836 miliona eura.

Ističu se treća pozicija Realovog najvećeg španskog rivala Barcelone, sa 815 miliona eura, i četvrto mjesto francuskog prvaka Paris Saint Germaina, sa 807 miliona.

Izvještaj naglašava i učinak Real Madrida po pitanju ograničenja troškova. To je nešto što se ne događa drugim klubovima i uzrokuje inflaciju koja počinje izazivati ​​zabrinutost u evropskom nogometu.

To proizvodi nejednakost između, takoreći, tradicionalnih klubova i onih u rukama velikih i bogatih vlasnika.

Madridski klub je za plaće svojih igrača izdvojio 320 miliona eura te je peta ekipa na toj tabeli.

Ovaj podatak je u suprotnosti sa 529 miliona eura, koliko PSG troši. Barcelona je na drugom mjestu s 505 miliona, podatak koji savršeno označava ekonomski haos u kojem živi katalonski gigant.

Engleska Premier liga i dalje vodi među državnim šampionatima sa 6,5 ​​milijardi eura prihoda. Španska La Liga ima 3,3 milijarde eura, a njemačka Bundesliga 3,2 milijarde prihoda.