Kriminal

Zašto je u panici odbrana optuženih u aferi Respiratori?

Nakon što su tužioci državnog i kantonalnog tužilaštva, zajedno istražiteljima SIPA-e ušli na KCUS, među prvima su reagirali advokati optuženih u slučaju “Fadil Novalić i dr.”

Naime, Tužilaštvo KS i Tužilaštvo BiH formirali su zajednički predmet nakon pisma anesteziologa u kojem tvrde da je korištenje respiratora ACM812A odnosno tzv. malina respiratora, zbog čije nabavke se sudi premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendiranom direktoru FUCZ Fahrudinu Solaku, vlasniku “Srebrene maline” Fikretu Hodžiću te Jelki Miličević, ministrici finansija FBiH.

Iako se formalno radi o dva predmeta, oni su itekako povezani što pokazuje i činjenica da je u novom tužilačkom timu Džermin Pašić, koji i vodi predmet za spornu nabavku pred Sudom BiH.

PROČITAJTE  Čelnici Vlade FBiH održali sastanak sa predstavnicima boračkih organizacija

No, zašto je panika uhvatila odbranu Novalića zbog pisma anesteziologa?

Naime, advokati, prije svega Fadila Novalića u velikom dijelu svoje strategije odbranu bazira na tezi da respiratori funkcioniraju, da se koriste u intenzivnoj njezi i da spašavaju živote.

Upravo to bilo je jedno od pitanja upućeno Sebiji Izetbegović toko ročišta na kojem je direktorica KCUS-a svjedočila.

Naime, ukoliko bi se potvrdila teza da respiratori koriste intenzivnoj njezi odbrana bi insistirala na tome da koliko god oni plaćeni u vrijeme prvog talasa koronavirusa oni ipak vrijede i da samim tim nisu pretplaćeni.

S druge strane, ukoliko se na kraju ispostave tačne tvrdnje anesteziologa da su sporni resporatori opasni za pacijente ostaje pitanje ko je i zašto odobrio nabavku neupotrebljivih respiratora i to za 10,5 miliona KM.

PROČITAJTE  Tužilaštvo BiH pokrenulo istrage za ubistvo Dženana i Davida. Feraget: Niko neće biti pošteđen

Iz Tužilaštva BiH je još na samom početku istrage rečeno da su respiratori neupotrebljivi za upotrebu u intenzivnoj njezi.

Ipak, Novaliću i drugima ne sudi zbog eventualne neispravnosti respiratora već zbog samog načina na koji je provedena javna nabavka.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare