MICROSOFT

Zašto je Windows 10 stigao do 70% tržišnog udjela, a Windows 11 pao na 26%

Jako je zanimljivo pratiti tržišne udjele operativnih sustava jer oni jasno ocrtavaju kakva je popularnost pojedinog te kako korisnici reagiraju na sve aktualne promjene.

Kod Windowsa je ovo posebno izraženo jer u prvoj polovici 2024. godine imamo situaciju da Windowsi 11 postaju operativni sustav koji će ekskluzivno dobivati nove AI elemente i gdje će Copilot alat imati napredne funkcije.

S druge strane, Windowsi 10 se polako bliže svom kraju i postaju operativni sustav koji se napušta jer neće više dobivati nove značajke.

Stanje na tržištu je očito reagiralo suprotno od spomenutog jer AI elementi kao glavna uzdanica Windowsa 11 nisu napravili odjek kakav su trebali.

Iznenađujući statistički rezultati

Statcounter GlobalStats je zanimljiva web stranica koja se bavi skupljanjem statističkih podataka u raznim kategorijama, a neke od najčešćih vezane su uz tehnologiju.

Kad govorimo o statistikama tržišnog udjela desktop operativnih sustava, Statcounter GlobalStats je objavio podatke koji se odnose na april 2024. godine.

Potrebno je prethodno spomenuti da su Windowsi 11 u februaru ove godine dosegli svoju najveću razinu s udjelom od 28.16 posto i činilo se kako će se pozitivan trend samo nastaviti, ali dogodilo se iznenađenje.

Podaci za april ove godine pokazali su da je postotak udjela za Windowse 11 pao na 25.65 posto, a od Windowsa 10 se povećao i sada je 70 posto, što je rast od gotovo 1 posto. Ovdje se zaista radi o velikom rastu kad se uzme u obzir veliki broj korisnika Windowsa diljem svijeta.

Windowsi 11 gube korisnike u sredini svog ciklusa

Prikazani podaci zaista mogu zabrinuti čelne ljude Microsofta iz više razloga.

Prva je stvar što Windowsi 11 kao operativni sustav budućnosti koji će imati sve više AI elemenata nije napravio među korisnicima odjek kakav je trebao. Drugo, Windowsi 11 kao novi operativni sustav pokazuju pad korisnika u sredini svog ciklusa, razdoblju u kojem su se već brojni bugovi trebali riješiti i kad je stabilizacija sustava trebala privući nove korisnike.

Pravi razlozi pada

O pravim razlozima pada postotka tržišnog udjela Windowsa 11 može se raspravljati, no jasno je da AI elementi i novi Microsoft Copilot alat nisu prihvaćeni od strane korisnika kako je Microsoft očekivao, i da, osim toga, Windowsi 11 možda ne nude dovoljno toga da bi se svaki od korisnika odlučio na nadogradnju.

Simptomatične su još neke stvari. Microsoft je službeno objavio kako se ukida Windows Subsystem za Android pa tako više neće biti korištenja Android aplikacija na Windowsima 11 (osim putem emulatora trećih strana). Ovo je prilikom izlaska Windowsa 11 trebala biti jedna od glavnih značajki koja je, na kraju, doživjela potpuni fijasko.

Ono što korisnicima također smeta kod Windowsa 11 je sustavno povećanje oglasa koji zahvaćaju sve više sekcija u operativnom sustavu te neke promjene, kao što su one kod trake zadataka ili File Explorera, ne djeluju praktično i traže dulje vrijeme za privikavanje.

Kao zadnji razlog negativnog trenda Windowsa 11 navest ćemo stalne izmjene u minimalnim specifikacijama koje sustavno otpisuju starije uređaje i tako vuku na sebe bijes korisnika. Zadnje vijesti vezane uz potrebu hardverskih nadogradnji za korištenje novih verzija Windowsa 11 možda su kap koja je prelila čašu.

Windowsi 10 se još drže

Ono što je sigurno najzanimljiviji dio spomenutih statistika je povećanje udjela korisnika Windowsa 10 na vrijednost od 70 posto.

Svima je ovdje jasno da korisnici ne odustaju od Windowsa 10 jer su izrazito stabilan sustav, te su mnogi već naviknuti na njega.

Poznato je da Windowsi 10 do kraja podrške koja prestaje u oktobru sljedeće godine neće dobivati nova veća ažuriranja, ali u zadnjih nekoliko mjeseci neke značajke su ipak na njih stigle (npr. Copilot) tako da i dalje ne postoji previše razloga za nadogradnju na Windowse 11. Ovo se posebno odnosi na poslovno okruženje gdje velika većina softvera radi na Windowsima 10.

Ono što je još jedna zanimljiva stavka su Windowsi 7. Iako je već odavno prestao svaki oblik podrške za njih, oni se i dalje dobro drže na 3 posto tržišnog udjela. Ovdje treba svakako primijetiti da imaju više korisnika od Windowsa 8 i 8.1 zajedno.

Statistike Statcounter GlobalStatsa za Windows operativne sustave za april 2024. godine izgledaju ovako:

  • Windows 10 – 70.03 posto
  • Windows 11 – 25.65 posto
  • Windows 7 – 3 posto
  • Windows 8.1 – 0.53 posto
  • Windows 8 – 0.36 posto
  • Windows XP – 0.33 posto

Predstavljeni rezultati ne trebaju se uzimati sa stopostotnom sigurnošću, no jasno je kako Microsoft ne može u potpunosti biti zadovoljan s prihvaćanjem Windowsa 11 od strane korisnika. Windowsi 10 u ovom trenutku predstavljaju najstabilniji Microsoftov operativni sustav.

Ono što će svakako biti zanimljivo je praćenje mogu li Windowsi 11 povećati svoj tržišni udio do prestanka podrške za Windowse 10. oktobar 2025. godine se približava i do tada bi Windowsi 11 morali napraviti značajan pomak. Iz današnje perspektive teško je za očekivati da bi se njihov udio na tržištu mogao povećati na 50 posto jer je Microsoft za Windowse 10 osigurao još daljnje 3 godine pretplate koja se plaća.