apsurdi

Zašto je zahtjev SNSD-ovaca za smjenu ministra Zukana Heleza licemjeran, apsurdan i pucanj u prazno

Inicijativa zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH kojom traže smjenu ministra odbrane BiH Zukana Heleza zasigurno će izazvati novu krizu među koalicionim partnerima na državnom nivou i nove svađe u Parlamentu BiH, ali zna se da ova inicijativa ne može dobiti dovoljan broj glasova u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Već sada se može reći da je ovo još jedan pokušaj SNSD-a da skrene pažnju s gorućih problema u entitetu RS koji 'grca' u finansijskim problemima, ali i onih u državi čiji su oni glavni generatori, uključujući i blokiranje evropskog puta naše zemlje.

Etiketiranje Bošnjaka

S druge strane ne može se, uprkos stalnom ponavljanju, ponovo ne ukazati na svu apsurdnost toga što smjenu ministra Heleza traže upravo pripadnici stranke na čijem je čelu Milorad Dodik .

Čovjek protiv kojeg je Sud BiH podigao optužnicu, čovjek koji je na crnoj američkoj listi i pod sankcijama Velike Britanije. Čovjek koji kontinuirano udara na teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost i BiH.

U svemu tome Dodika, slijede i parlamentarci SNSD-a, koji danas traže smjenu ministra Heleza, zbog toga što kako između ostalog navode Helez daje 'izjave u svojstvu ministra odbrane koje su izazivale i nastavljaju da izazivaju u javnosti neopravdanu i nepotrebnu paniku i strah, kako kod građana tako i kod akademske i stručne javnosti'.

Tobožnjom zabrinutošću zbog 'strahova građana' SNSD-ovci još jednom vrijeđaju inteligenciju građana BiH, jer upravo su oni ti koji svojim dugogodišnjem djelovanjem i istupima pozivaju i atakuju na rušenje državnih institucija, naročito Ustavnog suda BiH, Suda i Tužilaštva BiH i izazivaju stgrah kod građana i do sada niko od njih zbog toga nije odgovarao.

U svojim istupima SNSD-ovci predvođeni Miloradom Dodikom, nerijetko, bez ikakvog dokaza etiketiraju Bošnjake 'islamskim radikalima', šaljući na taj način konstantno u svijet lažnu sliku o najbrojnijem narodu u BiH, te konstantno vrijeđaju Bošnjake po osnovu vjerske i nacionalne pripadnosti, negiraju državu BiH i ni u takvim slučajevima ne odgovaraju zbog toga.

Sada, kada su SNSD-ovce 'pogodile' izjave ministra Zukana Heleza o tome da se na teritoriji Republike Srpske obučavaju paravojne formacije uz učešće ljudi iz Rusije, digli su kuku i motiku da se Helez zbog toga smijeni.

Naravno da je očekivano da nadležne institucije do kraja ispitaju navode ministra Heleza i da je on odgovoran za svoje i izjave i postupke, a o čemu se trebaju očitovati nadležne institucije.

Što ne traže smjenu Staše Košarca

Također, činjenica je da je Predstavnički dom PSBiH, dom koji potvrđuje imenovanje i smjene državnih ministara.

Ali, krajnje je bahato, licemjerno i bezobrazno da to, naročito zbog razloga i 'krivice' koju ispostavljaju ministru Helezu, traže zastupnici SNSD-a.

U najmanju ruku, zbog toga što prvo primjerice nisu zatražili smjenu svog ministra Staše Košarca. Kako zbog toga što je 'birvaktile', po Sarajevu posjećivao kafane u vrijeme zabrana tokom pandemije korona virusa, pa do optužbi za nasilje u porodice.

Većina sadašnjih zastupnika SNSD-a sjedila je i u prošlom sazivu Predstavničkog doma PSBiH, ali su izgleda odjednom postali 'savjesni i odgovorni' parlamentarci, pa bilježe izjave minsitara i zbog toga traže njihovu smjenu.

Novi cirkus

Ako SNSD-ovci 'zavire' u objave na društvenim mrežama koje Košarac često plasira, onda će i tamo naći elemenata o 'zastrašivanju javnosti', a nema inicijative za njegovu smjenu.

Zaboravili su SNSD-ovci kako su ignorisali i kriminal svog bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića kojeg su sačuvali od smjene, ali nisu mogli od kasnijeg hapšenja, što je potvrda da su oni sami morali inicirati smjenu.

Mogao bi se u pogledu traženja odgovornosti državnih ministara, uključujući i onih iz Dodikove stranke, niz SNSD-ovih nedosljednosti i neprincipijelnosti nastaviti unedogled, ali i ove pobrojane su dovoljne da ih se ne može smatrati kredibilnima za inicijative o Helezevoj smjeni.

Iako im politička pozicija koja im određuje i poziciju u Predstavničkom domu PSBiH doduše omogućava podnošenje i ovakvih inicijativa, jasno je da je zahtjev za smjenu Heleza 'pucanj u prazno', jer u tom Domu sigurno neće biti dovoljno glasova da se podrži SNSD-e, a za smjenu bilo kojeg ministra potrebna je saglasnost oba doma PSBiH.

No, da ćemo u narednom periodu svjedočiti novom cirkusu u režiji SNSD-a koji moguće ne isključuje ni bojkot državnih institucija, prije svega PSBiH dok im se ne udovolji najnovijem zahtjevu, sasvim je izvjesno da hoćemo.

Jer, 'inicjative za smjenu' na koje se većina u PSBiH ne obazire, u već nekoliko saziva Parlamenta BiH, oprobani su recept SNSD-a da ne dolaze na sjednice, a u džepove trpaju hilajde maraka primanja koje im je omogućila država Bosna i Hercegovina.