Čudne navike

Zašto mačke vole zuriti u prazan zid

Mačke mogu imati neke čudne navike: vole prevrnuti stvari, drijemati u tijesnim prostorima i naizgled neudobnim položajima

Mačke mogu imati neke čudne navike: vole prevrnuti stvari, drijemati u tijesnim prostorima i naizgled neudobnim položajima, pratiti svoje vlasnik čak i nu WC te im spavati na glavi, a ponekad će i samo tupo zuriti u zid. Šta je mačkama toliko fascinantno kod praznih zidova?

Mogu postojati razni razlozi zbog kojih vaša mačka iznenada postane fascinirana zidovima. Mnogi će se našaliti (a neki zaista i vjeruju u to) da mačka promatra duha ili neki drugi nadnaravni entitet. Ipak, vjerovatno postoji logičniji, prirodan razlog takvom ponašanju. Većina razloga zašto mace vole buljiti u zidove ima veze s time da su te životinje prirodno znatiželjne te s time da su mačke u prirodi i grabežljivci i plijen.

Možda vide nešto

Mačke imaju vrlo istančano osjetilo vida. Iako nemaju toliko čunjića u očima kao ljudi, zbog čega vide manje boja, imaju puno više štapića te mogu vidjeti nevjerovatno dobro pri slabom svjetlu. Također imaju šire vidno polje, odnosno puno bolji periferni vid od nas ljudi.

Te fascinantne životinje također mogu imati epizodno pamćenje. To je specifična vrsta dugotrajnog pamćenja koja mačkama omogućuje pamćenje određenih događaja, situacija i iskustava. To znači da se maca može sjetiti refleksije sunca koja "pleše" na određenom dijelu zida, u određeno doba dana. Dakle, ako maca bulji u isti zid u isto doba dana, možda samo čeka svoju omiljenu igru svjetlosti.

Možda čuju nešto

Mačke imaju i nevjerojatno dobro osjetilo sluha. Štaviše, sposobne su čuti širi raspon frekvencija od mnogih drugih sisavaca, uključujući ljude i pse. To znači da vaša mačka možda čuje zvukove koje vi ne možete čuti. U zidovima zgrada nalaze se cijevi i zračni kanali, pa možda čuje vodu koja teče kroz pipu ili šištanje zraka kroz kanal.

Mačke imaju vrlo istančano osjetilo vida

U kuću može ući miš ili neka druga sitna životinja, pa će znatiželjna predatorica promatrati zid jer čuje životinjicu kako juri. Zvuk ni ne mora dolaziti iz unutrašnjosti zida. Ako živite u stambenoj zgradi, možda čuje vaše komšije kroz zid, čak i ako vam se čine kao prilično tihi susjedi.

Kada biste se trebali zabrinuti?

U nekim slučajevima, promatranje zida može biti i pokazatelj zdravstvenih problema kod mačke.

Mačija kognitivna disfunkcija

Starije mace mogu razviti stanje koje se službeno naziva mačija kognitivna disfunkcija, ali je poznatije kao mačija demencija, koja se ne razlikuje puno od demencije i senilnosti kod ljudi. Mačke s kognitivnom disfunkcijom mogu noću glasno zavijati i zbunjeno zuriti u prazne zidove.

Sindrom mačje hiperestezije

Ako vaša mačka ne samo da bulji u prazan zid, već i agresivno napada vlastiti rep, iznenada mahnito krene čistiti korijen repa ili se jednostavno čini preosjetljivom na dodir, možda ima stanje poznato pod nazivom sindrom mačje hiperestezije.

Ova bolest tek je nedavno prepoznata i opisana. To nije uobičajena dijagnoza, ali nije poznato je li to zato jer se ne pojavljuje često ili zato jer je mačje ponašanje teško procijeniti kada je u veterinarskom okruženju. Mačke sa sindromom hiperestezije često će iz maničnog stanja agresivnog čišćenja i udaranja repom prijeći u stanje buljenja u zid, kao da je maca u transu.

Mačke mogu buljiti u zidove iz mnogo razloga. Najčešće samo vide ili čuju nešto što mi ljudi ne možemo vidjeti i čuti, i to onda prate ili pokušavaju shvatiti što bi to moglo biti.