Zašto voće ne treba jesti nakon obroka. Evo šta se tada dešava u organizmu

120

Mnogi se odlučuju za voćnu dijetu, jer su ove namirnice prepune vitamina i fantastične su za detoksikaciju.

Drugi se, pak, u želji da smanje unos kalorija odlučuju za voće umjesto slatkiša. Međutim, da li ste znali da voće nikada ne treba jesti poslije obroka?

Voće se jede prije, a ne poslije obroka i pogotovo ne kao salata uz jelo! Kada pojedete komad hljeba i voće, žitarice sprečavaju voće da kroz prazan želudac prođu do crijeva gdje će iskoristiti maksimum vitamina. Zbog toga se čitav obrok raspadne i pokvari i voće gubi najvažniju ulogu.

Voće se uvijek jede kao užina, a ne kao sok.

Voće izaziva gasove?

Voće pomiješano sa drugom hranom izaziva truljenje i proizvodi gasove! Ovo se jedino ne dešava sa narandžom ili limunom jer su kiseli. Ostalo voće u tijelu postaje alkalno, a najgore je ako voće pijete kao hladan sok. Svježe iscijeđen i sobne temperature – da.

U koje doba dana se jede voće?

Banane: Nikada se ne jedu ujutro, već uvečer i naročito prije spavanja. Ovo voće se jede poslije treninga ili velikog napora. Podiže raspoloženje, odlična je protiv depresije. Poslije banane se bolje spava.

Jabuke: Jabuke se nikada ne jedu uvečer, jer mogu da izazovu lučenje želučane kiseline. Dakle, ovo voće se jede ujutro ili između obroka.

Kivi: Pošto sadrži više vitamina od narandže ovo čupavo voće se preporučuje svima. Međutim, tokom jednog dana treba pojesti najviše dva kivija, jer osjetljivim ljudima može da izazove alergiju.

Narandža: Narandžu ne treba jesti ujutro, iako mnogi misle da tako ubrzavaju metabolizam. Nutricionisti preporučuje da se voće jede oko 17 sati, kada je najniži šećer u krvi.