Nauka

Zastrašujuća stvar događa se astronautima u svemiru: Poslali su nam epruvete s krvlju, ostali smo u šoku

astronautima svemir

Istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Immunology otkrilo je zašto astronautima slabi imunološki sistem nakon putovanja u svemir. Mnogi geni koji pridonose imunološkoj funkciji su potisnuti tokom svemirskih putovanja, navodi se u studiji, piše Newsweek.

"Slabiji imunitet povećava rizik od zaraznih bolesti koje onda ograničavaju sposobnosti astronauta da obavljaju vrlo zahtjevan posao u svemiru. Ako infekcija ili stanje povezano s imunološkim sistemom evoluira u stanje koje zahtijeva medicinsku skrb, astronauti u svemiru imaju ograničen pristup njezi i lijekovima", rekla je Odette Laneuville, autorica studije.

Sve je više dokaza koji upućuju na to da su astronauti osjetljiviji na infekcije dok su u svemiru. Oni koji dugo borave na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) često pate od kožnih osipa, respiratornih i drugih bolesti. Također je dokazano da astronauti imaju tendenciju izbacivanja više virusnih čestica što je dokazano na primjeru Epstein-Barrovog i varicella-zoster virusa.

U studiji Frontiersa, naučnici su proučavali ekspresiju gena u bijelim krvnim ćelijama 14 astronauta među kojima je bilo 11 muškaraca i tri žene koje su živjeli na ISS-u u razdoblju od četiri do šest mjeseci između 2015. i 2019. godine. Istraživanje je provedeno na Univerzitetu u Ottawi, a uzorci su se uzimali prije, tokom i nakon leta.

"Epruvete s krvlju šalju se u laboratorij za izolaciju bijelih krvnih ćelija, a zatim i genetskog materijala. RNA se sekvencionira i rezultati se šalju na opsežnu analizu", objasnila je Laneuville.

Ekspresija gena je proces kojim se upute u DNK pretvaraju u funkcionalni proizvod kao što je protein. Obično se samo mali postotak gena uključuje u nekom trenutku, dok su ostali potisnuti ili isključeni - upravo taj proces uključivanja i isključivanja poznat je kao regulacija gena.

Regulacija gena ključni je dio normalnog razvoja, a na njegovu ekspresiju u organizmu može utjecati i okoliš u kojem se organizam nalazi. Čini se da je to slučaj u svemirskim brodovima. U studiji su naučnici u genima astronauta identificirali genski klaster, koji kodira proteine, dok su u svemiru bili potisnuti

"Ovdje pokazujemo da se ekspresija gena povezanih s imunološkim funkcijama smanjuje kad astronauti stignu u svemir, a kad se vrate na Zemlju nakon šest mjeseci događa se suprotni proces", tvrdi Laneuville.

Rezultati pokazuju da promjene u ekspresiji ovih gena mogu dovesti do brzog slabljenja imunološkog sistema astronauta. Na sreću astronauta, naučnici su primijetili da se većina pogođenih gena vratila na nivo ekspresije prije leta u roku od godinu dana nakon povratka na Zemlju. Obično se to dogodilo i brže, već nakon nekoliko sedmica.

Ipak, još uvijek nije u potpunosti istraženo koliko je vremena potrebno da se imunološka funkcija astronauta u potpunosti obnovi pri čemu čimbenici kao što su dob, spol, izloženost patogenima u djetinjstvu i genetske razlike vjerovatno igraju ulogu.