Vijesti

Zastupnici SDA kažu da mogu oboriti Vladu KS: Da nije pandemije mi bismo to uradili

Zastupnici SDA u Skupštini Kantona Sarajevo zaprijetili su danas da bi mogli "oboriti" Vladu KS koju vodi premijer Edin Forto.

Oni su presicu održali povodom odluke Ustavnog suda a vezano za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona i djelokruga organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.

Kažu da se trude da budu "izuzetno kooperativna opozicija".

"Ne samo da kritikujemo već da predlažemo riješenja. Predložili smo više od 30 zaključaka u vezi s borbom sa pandemijom koronavirusa i činjenica je da je Vlada većinu tih zaključaka realizirala i drago nam je da je to tako", kazao je Mahir Dević, predsjednik Kluba SDA u Skupštini KS.

On je kazao da se po pravilu zakoni donose u redovnoj proceduri osim kada za njihovo hitno donošenje postoje opravdani razlozi, te je naveo kako je problem ove Vlade da ne razumiju šta je razlog za hitnost, te da ne razlikuju hitnu sjednicu Skupštine KS od hitnog zakonodavnog postupka.

"Želimo da pošaljemo poruku Vladi i ministrici pravde i uprave KS Lejli Brčić da ne idu u ovu proceduru na ovakav način jer će Kanton dovesti u pravnu anarhiju jer Ustav kaže da se ovaj zakon ne može donositi po hitnom postupku. Tri ministra se nakon presude Ustavnog suda FBiH društveno neodgovorno ponašaju jer se u javnosti lažno predstavljaju. Tri ministarstva ne postoje i onemogućeno je izvršavanje ustavnih nadležnosti KS u tri vrlo važna resora", rekao je Dević.

Obratio se i zastupnik Haris Zahiragić koji je kazao da je na snazi kočenje sistema i to najgore vrste.

"Apelujemo da se shvati ozbiljnost ovakve situacije zbog posljedica koje nastaju. Iako su oni to negirali i govorili da je proceduralna stvar. Mi smo nudili pravne pa i sportske argumente, kako bi ih oni bolje razumjeli. Ako igrač postigne koš i tom prilikom učini dvokorak, taj koš se ne pika, isto je i sa zakonom, zakon se ne pika", kazao je Zahiragić.

On je naveo da bi zasigurno na osnovu ovoga mogli oboriti vladu Edina Forte, ali da u taj proces neće ići zbog pandemije.

"Da nije pandemije i da stanje u zdravstvu i privredi nije tako loše, mi bismo se odvažili na takav potez i zasigurno bismo oborili vladu Edina Forte", kazao je on.