Svijet

Zatražena istraga: UNESCO osudio ubistvo Armana Soldina novinara AFP-a iz BiH

UNESCO je u srijedu osudio ubistvo novinara AFP-a Armana Soldina, koji je dan ranije poginuo u istočnoj Ukrajini.

"Osuđujem napad u kojem je ubijen videonovinar Arman Soldin i pozivam na istragu kako bi se utvrdile okolnosti njegove smrti", izjavila je glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay u saopštenju, obnavljajući poziv na međunarodno humanitarno pravo o zaštiti novinara, medijskih profesionalaca i pridruženog osoblja u situacijama sukoba koje treba poštovati.

Podsjetimo, iz AFP-a su sinoć objavili kako je Soldin, koji je bio njihov videokoordinator za Ukrajinu, ubijen u raketnom napadu u predgrađu Chasiv Yara, u blizini Bakhmuta, epicentra borbi u istočnoj Ukrajini već nekoliko mjeseci.

Soldin je rođen u Sarajevu 1991. godine, bio je francuski državljanin. Počeo je raditi za AFP kao pripravnik u dopisništvu u Rimu 2015. godine, a kasnije je angažiran u Londonu. Bio je dio prvog tima AFP-a koji je poslan u Ukrajinu nakon početka ruske invazije 24. februara 2022. godine, a stigao je sljedećeg dana. Soldin je od septembra živio u Ukrajini, vodeći izvještavanje tima i redovito putujući na prve linije fronta na istoku i jugu.