Raport saznaje

Zatvoren konkurs za direktora SIPA-e, ugašene Nešićeve nade: Goran Pisić najveći konkurent Darku Ćulumu

Zatvoren je konkurs za izbor direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, a uskoro bi Nezavisni odbor trebao razmotriti sve pristigle prijave, te utvrditi datum održavanja usmenog dijela ispita ili intervjua za one kandidate koji budu ispunjavali uvjete Javnog konkursa, saznaje Raport.

Kako je ranije za Raport potvrdio Darko Ćulum, aktuelni direktor SIPA-e i on je konkurisao za ovu poziciju u narednom, četverogodišnjem mandatu.

Prema našim saznanjima Ćulum ima najviše šansi da bude ponovo izabran na ovu funkciju, ne samo zbog podrške SNSD-a, nego i šire podrške, koja prema tvrdnjama naših izvora uključuje i onu u krugovima međunarodne zajednice.

Počela lobiranja

No, Raport saznaje da se na konkurs prijavio i Goran Pisić, šef policije Brčko distrikta, koji bi mogao biti glavni konkurent Ćulumu. I po kvalifikacijama, ali i po podršci koju prema tvrdnjama naših sagovornika Pisić ima od dijela SNSD-a koji već lobira za njegov izbor.

Inače, u posljednje vrijeme pojavile su se informacije o tome da Ćulum navodno ispunjava uvjete za penziju i da bi njegova kandidatura mogla „propasti“, no Raportovi izvori upućeni u ovaj izbor tvrde da on može biti još jedan mandat na čelu SIPA-e.

Prema raspodjeli pozicija u državnim policijskim agencijama u skladu s „nacionalnim ključem“, mjesto direktora SIPA-e i u narednom četverogodišnjem mandatu pripast će onom ko se izjašnjava kao Srbin, te su se zbog toga na konkurs uglavnom prijavili policijski službenici iz reda tog naroda.

Ništa od Nešićevih želja

Posljednjih mjeseci bilo je govora da je na ovu poziciju Nenad Nešić htio „instalirati“ nekog od svojih kadrova iz policijskih struktura, no izvori Raporta kažu da od „ispunjenja tih Nešićevih želja nema ništa“ i da će SNSD podržati ili Ćuluma ili Pisića.

Pisić je i na jednom od ranijih konkursa za čelnika SIPA-e pokušao osvojiti ovaj direktorski mandat, ali to mu nije uspjelo. Sada kao kandidat dolazi „spremniji“, s činom glavnog generalnog inspektora, nekoliko stručnih radova iz oblasti sigurnosti, pribavljenim članskim kartama u više policijskih asocijacija, ali i s ocjenom izvrstan, pet, koju mu je za prošlogodišnji rad dao Nezavisni odbor u Bčkom, na čelu s Mujom Muratovićem

Ipak, ocjenjuju naši izvori, najvažnija „kvalifikacija“ s kojom Pisić namjerava dobiti poziciju SIPA-e su produbljeni odnosi s SNSD-om, koji će u konačnici odlučiti ko će zasjesti u fotelju prvog čovjeka SIPA-e.

Prema procedurama, Nezavisni odbor PSBiH, nakon što obavi intervjue s kandidatima, dostavlja rang-listu ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine koji je, dostavlja Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, a koje i imenuje novog direktora SIPA-e.