petogodišnji mandat

Zatvorena birališta u Turskoj. Ko će odnijeti pobjedu na lokalnim izborima?

Zatvorena su birališta u Republici Turskoj, gdje su danas održani lokalni izbori na kojima je nešto više od 61 milion registriranih glasača biralo lokalne vlasti na mandat od pet godina.

Blizu 208.000 birališta zatvoreno je za glasanje. Glasanje je provedeno od sedam do 16 sati u 32 regije na istoku zemlje i osam do 17 sati po lokalnom vremenu u ostatku Turske.

U velikim gradskim sredinama birači su birali gradonačelnike, načelnike općina, sazive općinskih vijeća i ureda muhtara i vijeća staraca.

Takvi izbori su održani u velikim gradovima kakvi su Adana, Ankara, Antalya, Aydin, Balikesir, Bursa, Denizli, Diyarbakir, Erzurum, Eskisehir, Gaziantep, Hatay, Istanbul, Izmir, Kahramanmaras, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Mugla, Ordu, Sakarya, Samsun, Sanliurfa, Tekirdag, Trabzon i Van.

U provincijama koje nemaju status velikog grada glasači su birali sazive provincijskih skupština, načelnike općina, sazive općinskih vijeća i ureda muhtara i vijeća staraca.

Na terenu su bila 1.004 mobilna biračka tima koji su posjećivali birače koji zbog bolesti nisu bili u stanju doći na birališta.

Otvaranje glasačkih kutija i brojanje glasova će početi po zatvaranju birališta. Prvi rezultati se očekuju za pozicije gradonačelnika.

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Ahmet Yener saopćio je da su poduzete sve mjere kako bi se osiguralo da se izbori održe u sigurnom okruženju.

Na radiju i svim medijima do 21 sat mogu se objavljivati ​​samo vijesti i saopćenja koja o izbornom procesu bude davala Vrhovna izborna komisija.

Zabrana emitiranja vijesti o izborima završava u 21 sat, ako Vrhovna izborna komisija ne odluči da je ukine i ranije.