proces decenije

Završava se Trumpovo historijsko suđenje, sad će sve biti na 12 porotnika. Ovo su tri moguća scenarija

Nakon više od pet sedmica, nebrojenih sati svjedočenja i brda dokumenata, njujorški sudac Juan Merchan uskoro će naložiti vijeću od 12 Njujorčana da donesu historijsku odluku: je li Donald Trump kriv ili nije kriv za krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Nakon što obje strane u danas iznesu svoje posljednje prigovore porotnicima, sudac Juan Merchan dat će upute za razmatranje, proći kroz svaku od optužbi i objasniti elemente navodnog zločina. Iako mogu biti tehnički i suhoparni, upute su važne smjernice za vijećanje porotnika.

Bivši predsjednik izjasnio se nevinim po 34 tačke optužnice za krivotvorenje poslovne dokumentacije u vezi s isplatom tajnog novca zvijezdi filmova za odrasle Stormy Daniels, koja je tvrdila da je imala seks s Trumpom.

Tokom suđenja, tužitelji su tvrdili da je Trump nepropisno zabilježio novac kojim je nadoknadio svog bivšeg advokata i popravljača kao pravne troškove. Nadalje su ga optužili da je krivotvorio poslovne knjige kako bi prikrio drugo krivično djelo - kršenje državnog izbornog zakona.

Odbrana je pokušala baciti sumnju na svjedočenje ključnog svjedoka tužilaštva - bivšeg advokata i osuđenog zločinca Michaela Cohena - u pokušaju da opovrgne širi slučaj.

Na kraju će porota odlučiti hoće li Trump postati prvi bivši predsjednik koji će biti osuđen za krivično djelo, piše BBC.

Evo što bi porotnici mogli odlučiti:

Trump je proglašen krivim

Svih 12 članova porote mora se složiti da je Trump kriv izvan razumne sumnje kako bi tužitelji osigurali osudu.

Ovo je najgori mogući scenarij za Trumpa, koji bi postao prvi kandidat veće stranke koji se natječe za predsjednika SAD kao kriminalac. On bi se gotovo sigurno žalio na ovu presudu. Njegovi advokati već su se u više navrata zalagali za poništavanje suđenja, svaki put neuspješno.

Ako bude proglašen krivim, prijeti mu maksimalna kazna od četiri godine iza rešetaka ili manja kazna uvjetne i novčane kazne. Većina stručnjaka kaže da se 77-godišnjak vjerovatno neće suočiti s bilo kojim vremenom u zatvoru.

"To je nenasilno krivično djelo. To je najniže kazneno djelo zločina", rekla je bivša tužiteljica Brooklyna Julie Rendelman. "Bez dosijea, njegovih godina, kako god kažete, bilo bi vrlo malo vjerovatno."

Ako bi Trump bio osuđen na zatvorsku kaznu, to bi predstavljalo logistički izazov za sudske službenike i osoblje Tajne službe koji bi ga morali štititi u zatvoru.

Trump je oslobođen

Ako svih 12 članova porote utvrdi da tužitelji nisu dokazali krivnju Trumpa izvan razumne sumnje, on bi bio oslobođen optužbi za krivično djelo, što bi bio veliki udarac za Okružno tužiteljstvo Manhattana koje je pokrenulo slučaj.

Neodlučna porota

Potreban je samo jedan od 12 porotnika da razotkrije slučaj tužitelja.

Ako se porotnici ne mogu svi jednoglasno složiti oko presude - kriv ili nevin - to će rezultirati neodlučnom porotom.

Ako prijave sucu da ne mogu donijeti odluku, Justice Merchan ih može uputiti još jednom ili dva puta da ponovno pokušaju donijeti presudu. Ali ako i dalje ne mogu, proglasit će poništenje suđenja. Tužitelji bi tada na licu mjesta morali odlučiti žele li ponovno suditi u predmetu.