FUP potvrdio

Završena analiza: Nisu pronađene nikakve tvari koje bi mogle oštetiti travnjak u Vrapčićima

U ispitivanom uzorku travnjaka s nogometnog stadiona Arena Rođeni u Mostaru nisu pronađene agresivne hemijske tvari, zapaljive tekućine kao ni hemijski spojevi koji se koriste za uništavanje korova.

Rezultat je to analize koju je izvršio Centar za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja – odjela za hemijsko toksikološka i fizikalna ispitivanja, istraživanja i vještačenja Federalne uprave policije (FUP).

Analiza, koja je predana Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona je pokazala i kako nije utvrđeno prisustvo bilo kakvih hemijskih sredstava koja bi mogla prouzrokovati oštećenje travnjaka.

Početkom maja iz mostarskog kluba Velež objavljeno je kako je travnjak na stadionu oštećen uz pomoć dronova te da je po travi posuta kiselina i da su na teren bačene baklje.

Predsjednik FK Velež, Senad Kevelj, tom prilikom rekao je kako je ''dron kružio iznad stadiona u poslijepodnevnim satima'', prenosi Bljesak-info.

''Ljudi koji osiguravaju stadion su mi rekli da je teren posut tečnošću od koje je trava požutjela i to izgleda sve lošije kako vrijeme odmiče'', rekao je Kevelj navodeći kako će zbog toga teren biti neupotrebljiv neko vrijeme.

No, inspekcija Nogometnog saveza BiH je, nakon što je obišla teren, utvrdila da travnjak nije pretrpio značajnija oštećenja pa je FK Velež igrao utakmice na svom terenu.

Sve je prijavljeno policiji a sve je potom povezano s navijačkim obračunima a u sve se, po našem običaju, uključila politika koja je iskoristila priliku za dizanje travnate priče na viši nivo.