13. redovna

Završena sjednica Predsjedništva BiH: Ovo su usvojeni zaključci

U Sarajevu je danas održana 13. redovna sjednica Predsjedništva BiH.

Iz ove institucije oglasili su se nakon sjednice saopćenjem te naveli sve zaključke.

Predsjedništvo BiH je dalo saglasnost za otvaranje ambasade Irske u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o primjeni Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, Aneks 1B, Član IV, Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i radu Subregionalne konsultativne komisije u 2023. godini.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Izvještaj o radu Ministarstva odbrane BiH za 2023. godinu.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvatanju:

  • Sporazuma između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine za IPA III Program prekogranične saradnje „Srbija – Bosna i Hercegovina“ za period 2021.- 2027. godine između Republike Srbije, koju predstavlja Ministarstvo za evropske integracije, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH;
  • Sporazuma o finansiranju za Interreg IV-B IPA Program za dunavsku regiju za period 2021. - 2027. godina između Evropske unije, koju predstavlja Evropska komisija, Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH, i Mađarske, koju predstavlja Kabinet premijera Mađarske;
  • Međunarodnog sporazuma između Evropske unije, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije - Digitalna Evropa (2021. - 2027.);
  • Ugovora o izmjenama i dopunama broj 1 na Ugovor o grantu od 26. oktobra 2020. godine u vezi s investicijskim grantom iz Zajedničkog fonda za Zapadni Balkan za „Projekt vodosnabdijevanja Gradačac“, između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (45810).

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o saradnji na zajedničkoj realizaciji projekta rekonstrukcije i modernizacije pruge Ruma – Šabac – Loznica (Republika Srbija) – Zvornik – Tuzla – Doboj (Bosna i Hercegovina) između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju o bilateralnoj saradnji između Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine i Ureda Evropske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

Predsjedništvo BiH je prihvatilo pokroviteljstvo Artificial Intelligence Summita (AI Summit), koji će se u organizaciji Blum Instituta održati od 7. do 8. augusta 2024. godine u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru.