ministarstvo odbrane bih

Završena vježba ‘Dinamičan odgovor 24-4’ na poligonu za borbenu obuku OS BiH ‘Manjača’

Vježba ocjenjivanja “Dinamičan odgovor 24-4“ po NATO konceptu operativnih sposobnosti, ocjenjivanja i povratnih informacija, u kojoj su učestvovali pripadnici komandi i jedinica 4. pješadijske brigade i pridodatih sastava iz drugih jedinica Oružanih snaga BiH, danas je uspješno okončana u Centru za borbenu obuku u kasarni OS BiH "Mika Bosnić“ Manjača.

Cilj vježbe je bio procjena spremnosti i obučenosti u izvođenju širokog spektra operacija i prezentacija operativnih sposobnosti pripadnika 4. pješadijske brigade OSBiH.

U okviru vježbe vanjskog ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 24-4“ primjenjivat će se novi koncept institucionalnog vanjskog ocjenjivanja operativnih sposobnosti, komandi i jedinica OS BiH po NATO konceptu operativnih sposobnosti, ocjenjivanja i povratnih informacija (OCC E&F) u cilju dostizanja stepena interoperabilnosti sa NATO standardima.

Prilikom realizacije vježbe pripadnici OSBiH su pokazali izuzetan nivo obučenosti, profesionalizma, posvećenosti i zalaganja. Tokom vježbe izvedeno je bojevo gađanje ličnim naoružanjem i minobacačima, borba u urbanim naseljima kao i medicinska evakuacija. Prezentovane su operativne sposobnosti pripadnika Oružanih snaga BiH te je to jedan od razloga zbog kojeg vrh komande uvijek posmatra izvođenje. Vježba je trajala u periodu od 3. do 10. juna.

Uz načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnika Gojka Kneževića, danas su prisutni bili zamjenik načelnika za resurse ZŠOSBiH genaralmajor Mirsad Ahmić, zamjenik načelnika za operacije generalmajor Tomo Kolenda, komandant Komande za podršku OSBiH, generalmajor Zdravko Rezo, zamjenik komandanta Komande za podršku OSBiH za operacije, brigadir Jasmin Čajić, te predstavnici EUFOR-a i NATO-a u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.