Pjevali ustaške pjesme

Zbog incidenta na utakmici Hrvatske i Turske, uhapšena još tri navijača

Policija je prošle sedmice uhapsila prvih 12 navijača koji su privedeni nadležnom sucu za prekršaje, a potom i još 12 osoba

Policija je uhapsila još tri navijača koje se sumnjiči za incidente na nedavnoj kvalifikacijskoj nogometnoj utakmici Hrvatske i Turske, među kojima je i pjevanje ustaške pjesme, izvijestili su u utorak iz osječko-baranjske policije.

U sklopu nastavka kriminalističkog istraživanja, a zbog kršenja Zakona o sprječavanju nereda na sportskim takmičenjima tokom utakmice između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Turske na osječkoj "Opus Areni" 12. oktobra, u ponedjeljak su uhapšene tri osobe za kojima je prethodno raspisana potraga.

Jedan okrivljenik u ponedjeljak je doveden na prekršajni odjel osječkog Općinskog suda, a preostala dvojica okrivljenika tokom današnjeg dana, naveli su u policiji.

Policija je prošle sedmice uhapsila prvih 12 navijača koji su privedeni nadležnom sucu za prekršaje, a potom i još 12 osoba, u nedjeljnoj akciji na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

Pretragama stanova i drugih prostorija osumnjičenika, policija je u nedjelju pronašla i oduzela više komada zabranjenog oružja, veću količinu pirotehničkih sredstava, znakovlje s obilježjima mržnje, opasna sredstva i sredstva pogodna za napad i nanošenje ozljeda.

Većini navijača su na prekrašjnom odjelu osječkog Općinskog suda nepravomoćno određene bezuvjetne zatvorske kazne od 30 ili 60 dana te jednogodišnja zabrana odlaska na domaće i gostujuće utakmice hrvatske nogometne reprezentacije. Jedan okrivljenik je oslobođen, zbog zamjene identiteta, a dvojica su dobila uvjetne kazne.

Mediji su tokom utakmice u Opus Areni javljali da je skupina navijača hrvatske reprezentacije pred kraj prvog poluvremena pjevala ustašku pjesmu.

Evropska nogometna organizacija (UEFA) pokrenula je disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i to zbog korištenja pirotehničkih sredstava tokom utakmice, ali i zbog rasizma te diskriminacije, odnosno pjevanja ustaške pjesme i rasističkih povika dijela hrvatskih navijača, prenosi Hina.