fosilna goriva

Zbog termoelektrana na ugalj u SAD-u za 20 godina preminulo 460.000 ljudi

Grupa istraživača lista "Science Magazine" objavila je danas da je oko 460.000 ljudi preminulo u SAD u posljednjih 20 godina zbog emisija gasova iz termoelektrana na ugalj.

"Za svaku godinu od 1999. do 2020. godine procijenili smo višak smrtnih slučajeva koji se mogu pripisati zagađivačima čestica uglja veličine 2,5 mikrona ili manje, u odnosu na ono što bi se dogodilo pod pretpostavkom nulte emisije ugljen-dioksida iz termoelektrana.

Sumirajući tokom perioda studije, procijenili smo da bi oko 460.000 smrtnih slučajeva bilo spriječeno da su sve emisije gasova iz termoelektrana na ugalj bile eliminisane", navodi se u studiji istraživača.

Podaci pokazuju da je pomenuta emisija gasova iz rudnika uglja dvostruko opasnija po zdravlje od zagađivača čestica iz drugih izvora. S obzirom na ovu činjenicu, istraživači su upozorili da se očekuje povećanje upotrebe ulja u svijetu do 2025. godine, što će dovesti do još većeg broja smrtnih slučajeva.

Naučnici su predložili da se na termoelektrane na ugalj instaliraju posebni uređaji za kontrolu emisija, kako bi se smanjio štetan uticaj na zdravlje ljudi.