Politika

ZDK: Ko će u Dom naroda federalnog parlamenta?

Nastavak konstituirajuće sjednice 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona zakazan je za danas, sa početkom u 10 sati, a na dnevnom redu će biti samo izbor delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Prvi dio sjednice održan je 21. novembra. Tada je predsjedavajući 8. saziva te predsjednik Kluba Bošnjaka novog saziva SZDK, Ćazim Huskić iz SDA, prekinuo sjednicu. Naveo je činjenicu da Klub Bošnjaka nije izabrao svog kandidata za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg.

Napustili sjednicu

Klub Hrvata na svom zasjedanju tada je izabrao Dejana Kovačevića iz NiP-a. Klub Srba je izabrao Gorana Bulajića iz koalicije DF/GS.

Međutim, stranke nove parlamentarne većine (BHI-KF, SDP BiH, DF/GS, NiP, NS i jedna zastupnica NES-a, op.a.), koje su tada imale natpolovičnu većinu od 18 zastupnika (SZDK ima 35 zastupnika-op.a.), nastavile su tu sjednicu. Kovačevića izabrale za novog predsjedavajućeg.

Bulajića su izabrali za prvog zamjenika, a Behiju Kulović iz Naše stranke, čiji izbor nije potvrdio Klub Bošnjaka, za drugu zamjenicu predsjedavajućeg SZDK.

Tada je formiran i Kolegij SZDK, ali bez SDA, HDZ-a i SBB-a. Njihovi su zastupnici, zajedno s jednim zastupnikom NES-a, napustili sjednicu.

Tako je današnji nastavak sjednice, posredstvom protokola Stručne službe SZDK, zakazao Ćazim Huskić, ali i sa svoje mail-adrese Dejan Kovačević, koji je prvobitno zasjedanje bio zakazao za jučer, u 11 sati, prenosi Federalna.ba.

Kovačević je naveo kako je, zbog činjenice da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovina (CiKBiH) nije bila ovjerila liste za izbor delegata za DNPFBiH, bio prinuđen zakazati sjednicu za danas, također u 10 sati.

CiK BiH je, u međuvremenu, u utorak ovjerio svih 11 listi za DNPFBiH iz SZDK. Od njih su tri liste predložili politički subjekti.

Bez zastupnika iz reda Ostalih

Šest listi ovjereno je za izbor četiri bošnjačka delegata. To su politički subjekti NiP i BHI-KF te četiri zastupnika, od kojih dvije liste zastupnika iz SDA te po jednog iz SBB-a i NES-a.

Tri su za dva hrvatska delegata (lista SDP-a te dvije liste zastupnika HDZ-a). Dvije su liste za izbor dva delegata za DNPFBiH iz reda Srba (jedan zastupnik SDP-a BiH te koalicije DF/GS).

To znači da će Mladen Simić (SDPBiH) i Goran Bulajić (DF/GS), koji su i jedini članovi Kluba Srba u ovom sazivu SZDK, sigurno biti i delegati iz ovog kantona u DNPFBiH.

SZDK nema zastupnika iz reda Ostalih. Stoga se neće ni birati jedan delegat. Toliko se, po rasporedu CiKBiH, iz ovog kantona trebalo birati za Dom naroda Parlamenta FBiH.