Sport

Zećira Mušović briljira na SP za žene. “Kopačke su prva stvar koju bih spakovala kada bismo išli u Bosnu na odmor”

Zećira Mušović (27), porijeklom iz Prijepolja (Srbija), golmanka je reprezentacije Švedske.

Ona je napravila pravi bum na Svjetskom prvenstvu za žene koje se igra u Australiji i Novom Zelandu.

Imala je 11 nevjerovatnih odbrana u osmini finala protiv Sjedinjenih Američkih Država, pa putu Švedske do zaveršnice SP-a. Pritom je dobila i ocjenu 10, što je prava rijetkost.

A ko je lijepa Zećira?

Oduvijek je, kako i sama kaže, bila uporna u želji da dođe do cilja, iako od početka nije bilo lako.

„Moji roditelji su devedesetih godina pobjegli od rata u Jugoslaviji sa troje djece. Poslije dugog puta završili su u Švedskoj, zemlji koja ih je dočekala raširenih ruku“, kaže Zećira, prenosi Nova.rs.

Porodica je u svijet krenula bez igdje ičega. Švedska im je dala sve što su poželjeli.

„Ta zemlja je mojoj porodici pružila potrebnu sigurnost. Moji roditelji su imali jasan cilj. Željeli su sigurnost za svoju djecu i da imaju budućnost ispunjenu mogućnostima, a ne rizicima i prijetnjama.

Danas su oni dobro integrisani deo švedskog društva“, kaže Mušović.

Nekoliko godina po dolasku u Švedsku Zećira je počela da igra fudbal, prije svega zbog brata koji je želio društvo za tu igru.

„Dobio je sve što je želio, ali u ženskoj verziji. Moj brat je bio moj najveći uzor. Zbog njega sam počela da šutiram i trčim za loptom. Zbog njega sam završila ekonomiju. Mnogo smo slični“, kaže Zećira.

Mnogi su je, objašnjava, pitali kada ću da prestanem sa fudbalom i kad ću da počnem da radim nešto što je više za djevojke.

"Međutim, moje kopačke su bile prva stvar koju bih spakovala kada bismo išli u Bosnu na odmor“, kaže Mušović.

Švedska je, predvođena Zećirom, stigla i do polufinala Svjetskog prvnestva u kojem će za dva dana igrati protiv Španije u 10 sati.