rat u ukrajini

Zelenski je u velikom problemu i to je sad priznao: Kriv mu i Hamas

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je u intervjuu za AP priznao nekoliko teških istina.

Najprije, da početak zime označava novu fazu rata s Rusijom - koji traje 21 mjesec - i da će zima utjecati ne samo na borbu na prvoj liniji, nego i na civile u gradovima i selima, kao i na izvoz žitarica. Također, priznao je da ljetna protuofenziva nije postigla željene rezultate jer Ukrajina nije dobila očekivano oružje od saveznika. Ukratko, prema Zelenskom, rat neće završiti tako brzo.

"Imamo novu fazu rata, i to je činjenica. Zima u cjelini predstavlja novu fazu rata", rekao je Zelenski u intervjuu za The Associated Press koji se u četvrtak vodi u Harkivu na sjeveroistoku Ukrajine.

Većina se analitičara složila da je ljetna protuofenziva bila propuštena šansa i sada Ukrajinu čeka dugotrajan rat. Prema nekim procjenama, Ukrajina je vratila pola teritorije koju je Rusija zauzela početkom godine. Ali nisu uspjeli u svom strateškom cilju presijecanja ruskih snaga na dva dijela, izolacije Hersona, Zaporožja i Krima od Luganska, Donjecka i Harkova.

Zelenski te neuspjehe pripisuje manjku oružja od saveznika, manjku obuke i podrške, ali Financial Times je nedavno pisao da su skromni rezultati na bojnom polju najvjerovatnije rezultat neslaganja Ukrajine i pojedinih zapadnih dužnosnika oko ratne strategije, kao i neslaganja unutar same ukrajinske vojske.

Zelenski je dodao da, usprkos neuspjesima, Ukrajina neće odustati, da je zadovoljan otporom koji Ukrajina pruža Rusima, "drugoj (najboljoj) vojsci na svijetu.

"Gledajte, mi se ne povlačimo, ja sam zadovoljan. Ali, gubimo ljude i time ne mogu biti zadovoljan. Nismo dobili sav željeni arsenal oružja", rekao je.

Izrael i Hamas

Zelenski je u intervjuu također izrazio zabrinutost da će rat Izraela i Hamasa zasjeniti konflikt u Ukrajini i dovesti u pitanje vojnu pomoć zapada koja, uz ograničene resurse, sada ima i neke druge političke agende, prenosi Jutarnji.

"Već možemo vidjeti posljedice preusmjeravanja (pozornosti) međunarodne zajednice zbog tragedije na Bliskom istoku", rekao je. "Samo slijepi ovo ne prepoznaju."

Zelenski smatra da je, osim borbe na terenu, treba voditi i borbu za pozornost svijeta. "Ne smijemo dopustiti da ljudi ovdje zaborave na rat", kaže prilično očajni predsjednik Ukrajine.