Predsjednik Ukrajine

Zelenski: Tražit ćemo sastanak s NATO-om u vezi dalje vojne podrške

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u utorak da će njegova zemlja zatražiti sastanak Vijeća Ukrajina-NATO kako bi se razgovaralo o pitanjima u vezi sa daljom vojnom podrškom Kijevu.

"Ukrajina će zatražiti sastanak Vijeća Ukrajina-NATO na kojem bi se razgovaralo o zaštiti neba, snabdijevanju protivvazdušnim sredstvima, relevantnim sistemima i projektilima“, rekao je Zelenski u večernjem video obraćanju.

Dodao je da rade svaki dan bez pauze zarad "naših većih mogućnosti u svijetu."

"Radimo kako bismo dobili što stvarniju pomoć. U posljednja dva dana čuli smo svašta. O različitim sukobima - ovdje u Evropi i na Bliskom istoku - različiti nivoi prijetnji, različiti vazdušni prostor… Ali da li su ljudski životi različiti, da li su ljudske vrijednosti različite? Ne nisu", rekao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski je također rekao da aktivno rade na organizaciji produktivnog Globalnog mirovnog samita o njegovoj formuli mira od 10 koraka koji bi trebao biti održan u Švicarskoj u junu, zahvalivši svim liderima i zemljama koje su izrazile spremnost da učestvuju.

Posebno se zahvalio njemačkom kancelaru Olafu Scholzu na njegovom "vodstvu i relevantnoj međunarodnoj komunikaciji" i za signale koji su poslani tokom njegove posjete Pekingu.

“Kina nam zaista može pomoći da obnovimo pravedni mir za Ukrajinu i stabilnost u međunarodnim odnosima. Samit u Švicarskoj nam svima daje pravu šansu da Povelja Ujedinjenih naroda, njeni ciljevi i principi zaista funkcionišu”, dodao je.