Washington

Zelenskij: Ne mogu predvidjeti šta će Trump učiniti ako bude izabran za predsjednika SAD

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je da ne može predvidjeti šta će Donald Trump učiniti ako ponovno zauzme mjesto američkog predsjednika u novembru, ali da cijeli svijet, uključujući i ruskog čelnika Vladimira Putina, čekaju na ishod glasanja.

Zelenskij je, govoreći u Washingtonu dok se svjetski čelnici okupljaju na ovosedmičnom samitu NATO-a, kazao kako se nada da Trump neće napustiti 75-godišnji NATO savez i da će Amerika nastaviti podržavati Ukrajinu u njenoj obrani od ruske invazije koja traje duže od dvije godine.

"Ne poznajem (ga) dobro", izjavio je Zelenskij o Trumpu, dodajući da je imao “dobre sastanke” s njim tokom Trumpovog prvog predsjedničkog mandata, ali je kazao da je to bilo prije ruske invazije 2022. godine.

"Ne mogu vam reći šta će učiniti ako bude predsjednik Sjedinjenih Država. Ne znam", kazao je.

Trump, vjerovatni republikanski kandidat za predsjedničke izbore u SAD u novembru, često je kritizirao obim američke vojne podrške Ukrajini - oko 60 milijardi dolara od ruske invazije punog obima u 2022. goldini - i nazvao je Zelenskog “najvećim prodavačem ikada”.

Dva njegova savjetnika za nacionalnu sigurnost predstavila su Trumpu plan za prekid američke vojne pomoći Ukrajini osim ako ne započne pregovore s Rusijom o okončanju sukoba, prenosi Reuters.