predsjednik ukrajine

Zelenskij: Ukrajina se ne može odbraniti bez podrške Zapada. ‘Trebaju nam patrioti’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da NATO mora da odluči da li je Ukrajina saveznik, apelujući na članice Aijanse da ubrzaju isporuku oružja njegovoj zemlji.

"Sve u potpunosti zavisi od vašeg izbora oko toga da li smo mi zaista vaši saveznici", rekao je Zelenskij na skupu ministara odbrane Alijanse putem videolinka u Briselu.

Zelenskij se osvrnuo na napore Zapada da odbrani Izrael od izraelskih vazdušnih udara i istakao da saveznici Ukrajine mogu u tom smislu da učine mnogo više kada se radi o sukobu sa Rusijom.

On je istakao da se Ukrajina ne može odbraniti bez podrške Zapada.

"Očigledno je da sada, dok Rusija ima vazdušnu prednost i može da se osloni na svoje raketne i udare dronovima, naše mogućnosti na terenu su, nažalost, ograničene", rekao je on ministrima NATO.

On je istakao da je odluka američkog Predstavničkog doma o dugo očekivanoj pomoći od 61 milijardu dolara "od vitalnog značaja" za Kijev, prenio je AFP.

"Potrebno nam je sedam dodatnih sistema Patriot ili sličnih protivvazdušnih sistema odbrane i to je minimalan broj. Oni mogu da spase mnoge živote i zaista promijene situaciju", rekao je Zelenskij.