dramatično obraćanje

Zelenskij upozorava: Moramo se suprotstaviti Putinu kako bi izbjegli treći svjetski rat

Očekuje se da će Volodimir Zelenskij u Bijeloj kući sastati sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, rekao je da Ukrajina ne može Vladmira Putina, predsjednika Rusije, "ostaviti na miru".

Pozvao je svijet da se suprotstavi ruskom predsjedniku kako bi izbjegli treći svjetski rat.

Ključna podrška

U razgovoru za američku televiziju CBS Zelenskij je rekao da je zapadna vojna podrška ključna za obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

On je na putu za Sjedinjene Američke Države gdje će se u utorak, 19. septembra, obratiti na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Skupština dolazi u trenutku kada Kijev tvrdi da su postigli uspjehe u kontraofanzivi protiv ruske vojske koja je u februaru prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Očekuje se da će dva dana kasnije Zelenskij u Bijeloj kući sastati sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

"Moramo što je više moguće osloboditi našu teritoriju i krenuti naprijed. Čak i ako je manje od kilometra ili sto metara, moramo to učiniti.

Hajde da letimo na mjestima kroz koja ne možemo proći oklopnim vozilom. Ako ne možemo da letimo, hajde da pošaljemo dronove. Ne smijemo ostaviti Putina na miru", rekao je on.

Vojna pomoć

Ukrajina gotovo u potpunosti ovisi o vojnoj pomoći i opremi Zapada za odbranu od ruske invazije.

Kijev je u više navrata vršio pritisak na SAD i druge saveznike za snažnijim naoružanjem, poput borbenih aviona F-16, koji bi mogli biti stavljeni u upotrebu već sljedeće godine.

Očekuje se da će Zelenskij iskoristiti susret sa svjetskim liderima kako bi prikupio podršku i izvršio pritisak za nabavku naprednijeg oružja i municije.

U intervjuu je Zelenskij rekao da je moderno zapadno oružje ključno za obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine.

"Podrška nije samo u novcu. Radi se o tehnologijama. Ako (zapadne zemlje) sutra osiguraju odgovarajuće oružje Ukrajini, vjerujte mi, vratit ćemo naš teritorijalni integritet", dodao je on.

Kijev je započeo kontraofanzivu na istoku i jugu Ukrajine u junu, ali su napori usporeni zbog snažno utvrđenih ruskih odbrambenih linija.

Ukrajinski zvaničnici često su odbijali kritike o brzini strategije ukrajinske vojske da povrati teritoriju koju je okupirala Rusija.

Šta je sljedeće?

Zelenskij je ranije rekao da "sporije" isporuke oružja iz zapadnih zemalja prijete kontraofanzivi i pozvao ukrajinske partnere da pošalju snažnije i dalekometnije oružje kako bi potisnuli ruske snage.

Rekao je da je Ukrajina zahvalna na podršci i dodao da se zemlja ne bori samo sebe da zaštiti.

"Šta još Ukrajina mora učiniti da bi svi izmjerili našu ogromnu zahvalnost? Umiremo u ovom ratu. Vidite, ako Ukrajina padne, šta će se dogoditi za deset godina?

Samo razmislite o tome. Ako Rusi stignu do Poljske, šta je sljedeće? Treći svjetski rat?”, dodao je ukrajinski predsjednik.

Zelenskij je branio ukrajinske napade na Rusiju rekavši da "Ukrajina ima svako moralno pravo“ na to.

Posljednjih mjeseci Rusija je prijavila napade dronovima na Moskvu i druge ciljeve na ruskoj teritoriji za koje okrivljuje Ukrajinu.