na pravom putu

Zelenskij zahvalan na američkoj pomoći: Ovo je rat koji Putin mora izgubiti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izrazio je zahvalnost što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio zakona o stranoj pomoći njegovoj zemlji i kazao je da će ta pomoć spasiti živote i "donijeti pravedan kraj" rata s Rusijom.

"Zahvalan sam Zastupničkom domu Sjedinjenih Američkih Država, objema stranama i lično predsjedniku Mikeu Johnsonu na odluci koja drži istoriju na pravom putu", napisao je Zelenskij na društvenoj mreži X.

Ukrajinski predsjednik naglasio je da će to "spriječiti širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života i pomoći da obje naše zemlje postanu jače".

"Svakako ćemo iskoristiti američku podršku da ojačamo obje naše zemlje i donesemo pravedan kraj ovog rata. Rata koji Putin mora izgubiti", kazao je on.

Očekuje se da će američki Senat, koji je donio sličnu mjeru prije dva mjeseca, iduće sedmice odobriti te zakone i proslijediti ih predsjedniku Joeu Bidenu na potpisivanje.

"To je vanredna podrška koja nam je potrebna da održimo finansijsku stabilnost i pobijedimo", istakao je ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko u objavi na društvenoj mreži X.

Premijer Denis Šmihal, u poruci na Telegramu, naveo je da je usvajanje zakona dokaz da su SAD pokazale "vodstvo i odlučnost" u borbi za mir i sigurnost.

Šmihal je izrazio zahvalnost na odobrenju odredbi koje bi pomogle da se pripremi teren za Sjedinjene Države da konfiskuju rusku imovinu i predaju je Ukrajini na obnovu nakon ratnih razaranja.

"Dobit ćemo važan resurs za pobjedu i obnovu", napisao je on na Telegramu, prenosi Reuters.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u subotu paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i druge saveznikeSAD.

Dom je usvojio zakon o pomoći Ukrajini u vrijednosti od 60,8 milijardi dolara.