Savjetuju stručnjaci

Želite brži metabolizam? Izbjegavajte ove tri namirnice

Hrana s "praznim kalorijama" daje energiju prvenstveno u obliku šećera i nezdravih masnoća, dok nudi minimalnu nutritivnu vrijednost u smislu vitamina, minerala i vlakana.

Redovita konzumacija ovih namirnica može dovesti do debljanja i otežati rad metabolizma. Kada tijelo prima kalorije bez popratnih hranjivih tvari koje su mu potrebne za podržavanje metabolizma, može postati neučinkovito u obradi tih kalorija. Ta neučinkovitost može s vremenom usporiti metabolizam, otežavajući tijelu učinkovito sagorijevanje kalorija i održavanje zdrave težine.

Nutricionistica Lisa Richards, te liječnici dr. Shara Cohen i dr. Zeeshan Afzal, otkrili su tri namirnice s praznim kalorijama koje nude vrlo malo ili nimalo nutritivne vrijednosti i usporavaju naš metabolizam.

Čips od krompira

Ova popularna grickalica, u kojoj svi uživaju, odličan je primjer namirnice s praznim kalorijama koja može pridonijeti usporavanju metabolizma. Čips nudi malo nutritivne vrijednosti jer sadrži visoke razine nezdravih masti, natrija i rafiniranih ugljikohidrata.

"Prerađene grickalice poput čipsa mogu usporiti metabolizam jer su bogate kalorijama, nezdravim mastima i natrijem. Ove grickalice mogu izazvati upalu jer visoke razine nezdravih masti i natrija mogu pridonijeti kroničnoj upali u tijelu", objašnjava Afzal za SheFinds.

Čips ne utječe samo na metabolizam, već može dovesti i do debljanja. Dr. Cohen preporučuje izbjegavanje čipsa ako želimo izgubiti salo na trbuhu.

"Ove hrskave poslastice poznate su po visokom broju praznih kalorija i niskom sadržaju hranjivih tvari, što može dovesti do debljanja i sala na trbuhu", upozorila je.

Slatke grickalice

Slatke grickalice, poput čokoladica, peciva i zaslađenih pića, sadrže prazne kalorije i mogu usporiti metabolizam. Visoki glikemijski indeks slatkih grickalica uzrokuje brze skokove razine šećera u krvi, što dovodi do kasnijih padova zbog kojih se pojedinci osjećaju umorno i žude za više slatke hrane.

"Poslastice poput čokoladica, peciva ili gaziranih pića mogu usporiti metabolizam jer uzrokuju nagli porast razine šećera u krvi, nakon čega slijedi pad, što može dovesti do umora i tromosti", pojasnio je dr. Afzal. Tvrdi da ove grickalice mogu izazvati upalu jer visoke razine dodanih šećera i rafiniranih ugljikohidrata mogu pridonijeti kroničnoj upali u tijelu.

Bijeli hljeb

Za razliku od hljeba od cjelovitih žitarica, koji obiluje hranjivim tvarima, bijeli kruh prolazi kroz proces rafiniranja koji uklanja te korisne komponente. To rezultira proizvodom s nižim sadržajem vitamina, minerala i vlakana.

Redovita konzumacija bijelog kruha može pridonijeti debljanju i usporenom metabolizmu, budući da nema hranjivih tvari potrebnih za učinkovit metabolizam, i može dovesti do skokova razine šećera u krvi.

"Bijeli hljeb napravljen je od rafiniranih ugljikohidrata i nedostaju mu vlakna i druge korisne hranjive tvari", objašnjava Richards.

Dodaje da su "rafinirani ugljikohidrati vrlo upalni i brzo se pretvaraju u šećer, uzrokujući brzi porast glukoze". Također, redovita konzumacija kruha može dovesti do debljanja jer je većina kruha napravljena od rafiniranih žitarica, šećera i konzervansa, što su "upalni sastojci", a također se brzo razgrađuju i pohranjuju kao mast, zaključuje Richards.