intervju za n1

Zeljković odgovorio: Da li će ostaviti Miloševića ili dovesti novog selektora?

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ima još jedan neuspješan ciklus kvalifikacija, ovaj put za Evropsko prvenstvo, iako su glavni ciljevi po dolasku predsjednika Vice Zeljkovića bili plasman na završnicu šampionata Evrope.

Predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u razgovoru za N1 osvrnuo na mnoge stvari vezane za reprezentaciju BiH i rad krovne kuće bh. fudbala.

“Ono što je činjenica jeste da nismo uspjeli ostvariti rezultat, a cilj je bio da se plasiramo. U tome nismo uspjeli i načinjen je sportski neuspjeh. Nismo se uspjeli nažalost plasirati na Euro, napravimo iskorak i prvi put ikada odemo na ovo takmičenje. Uutakmica sa Ukrajinom izgledala dobro i to je činjenica. Išli smo dobrim smjerom, ali nismo izdržali i završeno je kako nije planirano. Moramo imati i činjenicu, nije alibi, ali nikada do sada se nismo plasirali. Čak ni ‘zlatna’ generacija iz Brazila nije otišla na Euro. Moramo vidjeti šta i kako dalje. Već smo napravili i određene analize, a javnost je iritiralo mijenjanje selektora. To smo radili iz dobre namjere, ali nije uspjelo. Sada smo stava da kada u budućnosti budemo tražili selektora to će biti višegodišnji ugovor za naredna 2-3 ciklusa. Na taj način ćemo izaći pred sportsku javnost i prezentirati sve ciljeve kada je u pitanju reprezentacija”, rekao je Zeljković o proteklom periodu.

Selektoru Savi Miloševiću je istekao ugovor, a prvi čovjek krovne kluće bh. fudbala je komentarisao i njegov status.

“Ugovor selektoru Miloševiću je istekao i mi ćemo u narednih pet do šest dana imati sastanak sa njim gdje ćemo razgovarati na ovu temu. Želimo vidjeti kako on vidi ovo iza nas, ali bitnije kako vidi budućnost reprezentacije. Pogotovo što nas ove godine očekuje osam utakmica, od kojih su neke top utakmice. Očekuju nas Engleska i Italija. Sa selektorom ćemo razgovarati u narednom periodu da vidimo njegove ciljeve, mi ćemo mu predočiti svoje ciljeve. Pored neuspjeha naslijeđenih od prethodnih decenija želimo to ispraviti. Sada imamo grupu mladih igrača koji su se pojavili, koji su stasali. Tu je Demirović, Dedić, Gazibegović i ostali. Ove tri godine ništa nije izgubljeno. Nismo ostvarili plasman, ali smo dobili mlade igrače. U periodu mog preuzimanja mandata nismo imali ovakav bazen igrača i sada želimo vidjeti šta i kako dalje. Želimo da ispravimo stvari koje su iritirale javnost, želimo stati iza selektora i napraviti plasman na veliko takmičenje”, naveo je prvi čovjek bh. fudbala.

Navijači su zbunjeni određenim kriterijima kojima se vode ljudi u FSBiH, a Zeljković je prokomentarisao činjenicu da je Kodro dobio dvije utakmice, Hadžibegić četiri, dok je Milošević dobio šest mečeva, uz činjenicu da Petev nije dobio niti jednu utakmicu nakon uspjeha. Ovaj baraž se igrao njegovim zaslugama.

“To su činjenice koje su takve i na stolu, a ja ću pokušati da pojasnim. Petev je dobio šansu, na početku je bio osporavan, protiv njega su bili protesti. On je iza sebe imao neuspješan ciklus kvalifikacija, kako su mediji kvalifikovali jedan od najneuspješnijih ikada. Mi smo iza toga opet stali, dali mu šansu da nastavi raditi. On nije tada smijenjen, ali u Ligi nacija je napravio rezultat i tu smo gdje jesmo. Petevu je istekao ugovor, kao i Miloševiću tada. Razmišljali smo da li nastaviti sa njim ili ne, bilo je mnogo turbulencija i sa njim”, istakao je Zeljković, a potom mu je kolega istakao kako je Petev nakon nastupa u Ligi nacija dobio podršku javnosti:

“Razumijem to razmišljanje i pogled na takav način. Mi smo bili vođeni najboljim namjerama. Našim odlukama ne bi ni bili tu gdje jesmo. Imamo samo najbolje fudbalske namjere. Željeli smo napraviti promjenu, ne da nešto dobro zaustavimo, nego da to nadogradimo. Da ne bi imali opet bolne situacije i mečeve bez pobjede. Imali smo razmišljanja i nismo znali kada krenu kvalifikacije kako će to krenuti. Mislili smo ako to krene negativno zašto bi opet mijenjali. Nismo Peteva smijenili nego mu je istekao ugovor. To niko ne spori, ispao je loš potez, ali isto tako smo ga ostavili i dobili uspjeh u Ligi nacija. Veoma je kompleskno donošenje odluka, evo sada Savo Milošević. Šta uraditi? Da li ga ostaviti i li dovesti novog selektora?”, pita se predsjednik N/FS BiH.

Upitan je i da li je razgovara sa Edinom Džekom, da li će kapiten nastaviti reprezentativnu karijeru?

“Na tu temu još nisam lično razgovarao sa njim. To će biti posao selektora, a onda i sviju nas da ga ubijedimo. Njega ne treba ubjeđivati, on je već pokazao svoju ljubav, ali je naša želja da ostane i pomogne nam. Da li je to realno, ali to su dvije najvažnije teme: Selektor će imati dugoročni plan za naredne cikluse i Edina Džeku”, odgovorio je Zeljković.