Brojni propusti

Zeljkovića pitali o suđenju u Premijer ligi BiH: Slijede veće kazne za greške sudije, nećemo imati emocije

Uoči meča reprezentacije BiH sa Lihtenštajnom, predsjednik Nogometnog saveza BiH Vico Zeljković održao je konferenciju za medije.

Zeljković nije imao nikakav uvodni govor, neko je odmah novinarima kazao da postavljaju pitanja.

Prvo pitanje bilo je o sudijama, čiji je rad u posljednje vrijeme pod lupom jer se bilježe ogromne 'greške'.

"Što se tiče suđenja, mi smo ove godine napravili široku listu, gdje 25 glavnih sudija i 55 pomoćnih. Tu je mogućnost da se pooštr kriteriji, da se sankcioniraju sudije na oštriji način. Zahtjevat ćemo od Komisije za suđenje da drži tu praksi. U narednom periodu nije problem ni da napravimo konferenciju sa njima. Mi želimo broj grešaka svesti na minimum. Greške su i u evropskim utakmicama. To je tako. Nikada se do kraja neće moći iskorijeniti.

Mi smo na dobrom putu. O tome govori nekoliko stvari - nikada nismo imali više sudija na FIFA listi. Kvaliteta među našim sudijama ima, greške koje mogu da se dese - nećemo imati emocija i da tražit ćemo da se kazne. A, gdje bude potrebe i da se sudije sklone sa liste. Ono što kao Savez možemo uraditi je uvođenje VAR-a i to ćemo uraditi od iduće sezone. To je konkretan korak", rekao je Zeljković.

Pitanje je bilo i o izgradnji terena.

"Klubovima je data mogućnost da sami odluče hoće li u tome učestvovati sami ili sa lokalnom zajednicom. U Tuzli je Grad Tuzla učestvovao za Tuzla City i Slobodu. Slično je bilo u Mostaru. Uvjeti za klubove su svi isti, bilo je kašnjenja. Ovaj projekata je bio izložen pritiscima, nije se vjerovalo da će se ovo provesti. Mi smo pokazali sa ovih pet terena da može, tereni su isti kao kod klubova koji igraju Ligu prvaka. S tim su dobili ne samo klubovi nego cijela liga. Nastavit ćemo ovaj projekt, bilo je kašnjenja ali je opravdano. Nije bilo dokumentacije, Košovo kad se radilo kada smo digli teren bilo je kablova još iz vremena Olimpijade. Mi želimo da ti tereni dugo traju, uspjeli smo da kao Savez pronađemo sredstva.