podrška euforu

Zemlje G7: Pozivamo BiH da ostavi postrani retoriku koja izaziva podjele te da izbjegne činove koji bi je mogli destabilizirati

Zemlje Grupe G7 u kominikeu sastanka ministara vanjskih poslova u petak su poručile da iz razloga što se međunarodna zajednica suočava s višestrukim krizama, "mi, ministri vanjskih poslova G7 Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, te visoki predstavnik Evropske unije, obnavljamo našu posvećenost pridržavanju pravila prava, humanitarnih principa i međunarodnog prava, uključujući Povelju Ujedinjenih nacija, te zaštiti ljudskih prava i dostojanstva svih pojedinaca".

Usto, onavljaju potrebu za poduzimanjem kolektivnih akcija za očuvanje mira i stabilnosti i za rješavanje globalnih izazova kao što su klimatske promjene, zagađenje, gubitak biodiverziteta, globalno zdravlje, obrazovanje, rodna nejednakost, siromaštvo, nesigurnost hrane i pothranjenost, nasilni ekstremizam i terorizam, integritet informacija i digitalnu tranziciju koja poštuje, štiti i promovira ljudska prava i osnovne slobode…

Posvećenost sigurnosti

U kominikeu, između ostalog, ponovo potvrđujeju zajedničku posvećenost sigurnosti, ekonomskom prosperitetu i evropskoj perspektivi šest zemalja zapadnog Balkana kao ključnoj investiciji za mir i stabilnost.

"Ističemo važnost unapređenja neophodnih unutrašnjih reformi, posebno u oblasti vladavine prava, uključujući borbu protiv organizovanog kriminala, nezakonitog finansiranja i korupcije", dodaje se i napominje da u potpunosti podržavaju dalji napredak u regionalnoj saradnji i integraciji, uključujući implementaciju Zajedničkog regionalnog tržišta te ohrabruju lokalne političke elite da naprave odlučujući napredak u regionalnom pomirenju.

"U tom cilju, pozivamo Kosovo i Srbiju da bez daljeg odgađanja implementiraju Sporazum o putu normalizacije i Aneks za njegovu implementaciju usvojen 2023. Pozivamo obje strane da se konstruktivno angažuju u okviru dijaloga uz posredovanje EU, uzdržavajući se od provokacija, zapaljive retorike i nekoordinirane akcije", ističe se.

Ministri vanjskih poslova dotakli su se i Bosne i Hercegovine te odlučno odbili "svaki pokušaj unutrašnjih ili vanjskih aktera da potkopaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine. U potpunosti podržavamo izvršni mandat operacije EUFOR ALTHEA za podršku vlastima Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog okruženja u zemlji".

Zapaljiva retorika

"Pozivamo sve strane u Bosni i Hercegovini da ostave postrani retoriku koja izaziva podjele i koja je zapaljiva, da izbjegnu bilo kakav čin koji bi mogao destabilizirati zemlju i da se fokusiraju na unutrašnje reforme koje bi zemlju približile ostvarenju njenih euroatlantskih aspiracija. Pozdravljamo odluku Evropskog vijeća u martu 2024. da otvori pregovore za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Podržavamo mandat visokog predstavnika Christiana Schmidta", zaključuje se u kominikeu.