Izazvala posljedice

Zemlju pogodila jedna od najjačih solarnih baklji ikada izmjerenih. I, ima posljedica

Foto: NASA

Sunčeva baklja izmjerena na X8,7 na ljestvici jačine upravo je izašla iz "AR 3664", područja sunčevih pjega odgovornog za solarne oluje prošlog vikenda koje su izazvale živopisnu polarnu svjetlost.

To je najsnažnija solarna baklja trenutnog ciklusa, apsolutno najsnažnija od 2017., i udobno među 20 najvećih solarnih baklji ikada izmjerenih, piše Science Alert.

Dok se AR 3664 kretao prema rubu Sunčevog diska, nije samo X8.7 baklja 14. svibnja eruptirala iz solarnog kraka. Dana 15. maja, X3.4 baklja je slijedila primjer, sugerirajući da će divovsko područje sunčevih pjega nastaviti svoju zabavu na suprotnoj strani Sunca, izvan pogleda sa Zemlje.

Baklje klase X najsnažnije su erupcije s kojima naše Sunce može upravljati.

Zbog položaja obje baklje, daljnje solarne oluje iz AR 3664 nisu vjerojatne. Ali područje sunčevih pjega koje se nalazi odmah iza ruba na suprotnoj strani Sunca, koje se spremalo izroniti s daleke strane, izbacilo je X2.9 baklju, također 15. maja, što znači da bi nas ovdje mogla čekati zanimljivija vremena na Zemlji u danima koji dolaze.

Najnovija solarna baklja snažnija od X8.7 zabilježena je 10. septembra 2017. s brzinom od X11.88. U to vrijeme, međutim, zabilježeno je na X8.2; revidirana snaga postignuta je nakon uklanjanja skaliranja koje je primijenio NOAA-in Centar za predviđanje svemirskog vremena (SWPC).

To znači da bi naučni podaci o kvaliteti nedavne baklje mogli otkriti još veću snagu od početnog izvješća SWPC-a.

Ovaj porast solarne aktivnosti mogao bi značiti da smo konačno dosegnuli solarni maksimum. Ovo je vrhunac u 11-godišnjem ciklusu Sunčeve aktivnosti, gdje ono pokazuje najveću količinu aktivnosti sunčevih pjega, is njima povezane baklje i izbacivanja koronalne mase.

Sunčev ciklus nije dobro shvaćen, ali znamo da se manifestira u solarnom magnetskom polju. Na solarnom maksimumu, Sunčevi magnetski polovi mijenjaju mjesta, podudarajući se s vrhuncem druge solarne aktivnosti. Sunčeve pjege su područja na sunčevoj površini gdje je Sunčevo magnetsko polje privremeno jače od okolnih područja.

Kada se linije magnetskog polja sunčevih pjega zapetljaju, puknu i ponovno povežu, oslobađaju snažan nalet energije. To je sunčeva baklja. Ponekad je to popraćeno izbacivanjem ogromnih gromada solarnih čestica isprepletenih magnetskim poljima. To je izbacivanje koronalne mase.

Kada ovaj materijal dospije u Zemljinu magnetosferu, nastala interakcija čestica proizvodi polarnu svjetlost i druge učinke, kao što su udari struje i prekidi u komunikaciji.

Solarni ciklusi mogu varirati u duljini, pa je teško predvidjeti kada će se dogoditi maksimum. Solarni maksimum može se s pouzdanjem proglasiti samo naknadno, kada su naučnici uspjeli prikupiti podatke kako bi identificirali jasan vrhunac aktivnosti i početak spuštanja do solarnog minimuma.

Međutim, predviđa se da će se solarni maksimum dogoditi do maja sljedeće godine, tako da bismo vrlo lako mogli biti u mukama upravo sada.