Optužena za prevaru

Žena glumila da je teško bolesna kako bi primala novčanu pomoć: Raskrinkana je i sad državi mora vratiti 17 hiljada eura

Za posebno tešku prevaru sudi se stanovnici Beča. Žena je tvrdila kako je vezana za krevet zbog multiple skleroze, te je podnijela zahtjev za odgovarajući dodatak za njegu.

Međutim, nakon nekoliko godina, otkriveno je kako žena zapravo može hodati i kako se radi o prevari. Cijeli slučaj je završio na sudu.

Još 2008. godine pacijentici (33) iz Beča dijagnosticirana je multipla skleroza. Kako prenosi “Heute.at”, tvrdila je kako je prikovana za krevet i kako joj je potrebna skrb šestog stepena. Žena je dobivala pomoć u iznosu od 1.200 eura mjesečno. Sada je slučaj na sudu u Beču, jer se žena navodno pretvarala da ne ustaje iz kreveta.

Žuljevi na nogama otkrili ženu

Još 2018. godine liječnik je primijetio određena odstupanja, jer su se članovi ženine porodice predstavljali kao njegovatelji. Sumnju na prevaru konačno su potvrdile i pete žene, koja navodno cijelo vrijeme mora ležati u krevetu. Na petama su otkriveni žuljevi, koji su, kako navodi “Heute.at”, mogli doći samo od visokih peta.

Žena je tada trebala vratiti 17.000 eura i završila je na drugom stepenu zaštite, s 290 eura mjesečno. Uložila je žalbu protiv ove odluke.

Uhapšena tokom krađe

Slučaj je trebao biti provjeren sljedeće godine. U februaru je žena navodno uhvaćena u krađi na Westbahnhofu u Beču, kada je tvrdila kako je vezana za krevet.

Na ročištu je optuženica zbunjeno odgovarala, vikala po sudnici, a na kraju je čak i izbačena.

Iako presuda još nije pravomoćna, određena joj je kazna na 22 mjeseca zbog prevare u privrednom poslovanju, piše Fenix magazin.