rijedak fenomen

Žena ima dvije materice i zatrudnila je u obje

Tridesetdvogodišnja žena iz Alabame nosi dvoje djece, ali nisu blizanci

Kelsy Hatcher je rođena sa dvije materice, a sada je zatrudnila u obje.

Kelsy, koja na Instagramu piše o svom slučaju i napredovanju trudnoće, saznala je u 17. godini da ima uterus didelphys – izuzetno rijetko stanje u kom osoba ima dvije materice i pojavljuje se kod oko 0,3 procenata žena.

Tokom rutinskog ultrazvučnog pregleda u maju, majka troje djece saznala je da će roditi dvoje djece, ali da su fetusi prisutni u obje materice.

„Nismo mogli da vjerujemo. Tokom prvog ultrazvuka smo se mnogo smijali“, napisala je na Instagramu.

Iako žene sa dvije materice često imaju komplikacije tokom trudnoće, svo troje djece Hatcherovih se rodilo zdravo i bez ikakvih problema.

Trudnoća u obje materice je nevjerovatno rijetka. Hatcherovoj je rečeno da su šanse jedan u 50 miliona, a posljednji poznati slučaj desio se u Bangladešu 2019. godine kada je dvadesetogodišnja Arifa Sultana rodila dvoje zdrave djece u razmaku od 26 dana.

Kelsy se nada da će takođe bez problema iznijeti trudnoću i roditi dvije bebe u terminu krajem decembra. Za sada sve napreduje kako treba.

Ono što je „problematično“ jeste da će materice kontraktovati u različitim terminima, koje mogu da razdvajaju minuti, sati i dani. Kelsy i njen suprug Caleb su svjesni da će carski rez možda biti potreban za jedan ili čak oba porođaja.