Vijesti

Žene – žrtve rata: Rusija treba da isporuči ratne zločince kojima je dala utočište

Udruženje "Žena - žrtva rata" je povodom zahtjeva glasnogovornice Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marije Zaharove, koja je pozvala na oslobađanje ratnog zločinca Ratka Mladića, saopćilo da bi dobro bilo da "Rusija, umjesto pozivanja na oslobađanje zločinaca, izruči ratne zločince iz Bosne i Hercegovine kojima je dala sigurno utočište".

"Mnoge ratne zločince vrati tek kada umru prirodnom smrću i ne dočekaju pravično suđenje. Stavovi Rusije po tom pitanju su već odavno jasni, tako da ne iznenađuje navedeni poziv za oslobađanje zločinca koji je, pored ostalog, presuđen za počinjeni zločin genocida nad Bošnjacima", navode iz Udruženja.

Također, ističu da Haški tribinal, odnosno njegov nasljednik Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove nije nikakva humanitarna organizacija.

"Radi se o najvišoj sudskoj instanci zaduženoj da presuđuje zločincima, a ne da ih nagrađuje. Općepoznata je činjenica da je Rusija bila aktivan učesnik u agresiji i genocidu počinjenom u Republici Bosni i Hercegovini. Mnogi ruski plaćenici i dobrovoljci su poginuli na prostoru Republike BiH. To dokazuju i spomenici širom entiteta RS, a posebno u gradu Višegradu", poručeno je iz Udruženja“ Žena-žrtva rata”, koje je o naprijed navedenom upoznalo i Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove ureda u Sarajevu.