Ukrao 160.000 franaka

Zerin opljačkao tri banke u Švicarskoj i dobio 7 godina zatvora. “Plastični pištolj sam kupio u Bosni za 20 KM”

Foto: blick.ch

Zerin B. (34) proglašen je krivim za pljačku 160.000 franaka koje je ukrao iz tri banke u Švicarskoj, a otkriven je tako što je novac trošio na luksuzni život u najskupljim hotelima.

On je osuđen na sedam i pol godina zatvora, a presuda još nije pravosnažna.

Švicarski mediji ne navode nacionalnost osuđenog, ali je on sam tokom suđenja rekao da je banke opljačkao replikom pištolja koju je u Bosni i Hercegovini kupio za manje od 10 eura.

Zapravo, sama činjenica da nije koristio pravi pištolj je bila olakšavajuća okolnost za Zerina B., za kojeg mediji navode da je na društvenim mrežama poznat i kao model.

Iako je on tokom suđenja rekao da je pljačke izveo “ tek tako, skoro pa spontano”, dakle, bez umišljaja, sudija nije prihvatio ovaj argument, naglasivši da su njegovi napadi bili “ krajnje sebični i apsolutno nemilosrdni”.

Inače, tokom suđenja moglo se čuti da osuđeni zapravo kocarski zavisnik te da postoji mogućnost da ponovi krivično djelo:

“Ali, nadamo se da ćete iskoristiti ovaj period proveden u zatvoru, razmisliti dobro o svemu i na kraju krenuti pravim putem”; rekao je na kraju predsjedavajući sudija.