komisija zaključila

Zgrada Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli nauslovna za izvođenje nastave

Zgrada Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli neuslovna je za izvođenje nastave. To je zaključak stručne komisije koja je analizirala pukotine na zgradi i njenu stabilnost.

Zbog toga se nastava trenutno izvodi na dvije lokacije - Gimnazija "Ismet Mujezinović" i Filozofski fakultet. Odranije, dio vježbi je realizovan u Gimnaziji "Meša Selimović".

Vlada Tuzlanskog kantona intenzivno radi na osposobljavanju kampusa. U prvoj fazi bilo je predviđeno preseljenje Filozofskog fakulteta.

Da li će problemi sa zgradom Elektrotehničkog fakulteta promijeniti planove nije poznato, ali profesori i studenti očekuju rješavanje probleme s obzirom na značaj Elektrotehničkog fakulteta ne samo za Tuzlu i Tuzlanski kanton, nego i BiH.

Zgrada Elektrotehničkog fakulteta građena je u doba Austro-ugarske. Sam fakultet na toj lokaciji egzistira pedesetak godina.

Međutim, ulaganja u zgradu, ali i činjenica da su u Tuzli tokom decenija zbog slijeganja tla zbrisani mnogi objekti, učinila je neuslovnim i prostorije Elektrotehničkog fakulteta.

U narednom periodu ispitat će se mogućnosti adaptacije zgrade i ukupna cijena. Nakon toga će biti donesena odluka o eventualnom ulaganju, rušenju ili preseljenju fakulteta na drugu lokaciju.