ukrajinski rat

Zima u Ukrajini: Ruski prodor sve izvjesniji

Pomoć je na najnižem nivou od kraja januara 2022.

Ukrajina se suočava sa oštrom zimom. Nakon ljetne kontraofanzive u kojoj su malo napredovale, ukrajinske trupe sada moraju da se ukopaju i odbiju ponovljene ruske napade.
Pukovnik Markus Reisner strahuje da će se ruske snage probiti ako Ukrajina ne popuni svoje vojne resurse - a stvari nisu optimistične.

Prema riječima vojnog stručnjaka Reisnera, postoji rizik od proboja ruske vojske u narednim sedmicama i mjesecima ako “Ukrajina nema dovoljno resursa da se na odgovarajući način brani ili da sama krene u ofanzivu”, rekao je za ntv.de.
U svojim prošlim ofanzivama Ukrajina je postigla neke spektakularne uspjehe u blizini Harkova i Hersona, rekao je Reisner. Dilema: „Vojni resursi su potrošeni i morali su da se dopune“, objasnio je pukovnik vojske.

Ukrajina sada mora preživjeti zimu i, prije svega, zaštititi zaleđe – ovdje prijeti ponovnim ruskim zračnim udarima na kritičnu energetsku infrastrukturu. Na proljeće će se ponovo raditi o borbama za oslobađanje okupiranih teritorija, a ukrajinske trupe će sada morati da se pripreme za to.

Ratni umor se postepeno širi

„Da bi to učinila, Ukrajini su potrebni resursi koji se moraju staviti na raspolaganje“, naglasio je Reisner.

I upravo u tome leži problem: ratni umor se postepeno širi na Zapadu, što se sada odražava i na sirove brojke. Zapadna vojna pomoć Ukrajini prešla je iz bujice u curenje. Novoobećana pomoć između augusta i oktobra 2023. pala je za gotovo 90 posto u odnosu na isti period prošle godine, kako je u četvrtak izvijestio Kiel Institut za svjetsku ekonomiju (ifw).

Za to vrijeme primljene su obaveze pomoći od 2,11 milijardi eura. To znači novi minimum. Pomoć je na najnižem nivou od kraja januara 2022. - neposredno prije ruskog napada.

Ukrajina zavisi još od nekoliko donatora

“Naši brojevi potvrđuju utisak da su navijači postali neodlučni u posljednjih nekoliko mjeseci”, naglasio je Christoph Trebesch, šef tima koji kreira Ukraine Support Tracker. Ukrajina sve više zavisi od nekoliko ključnih donatora, uključujući Njemačku, SAD i nordijske zemlje.

S obzirom na neizvjesnost u vezi sa daljom pomoći SAD, Ukrajina može samo da se nada da će EU usvojiti svoj dugo najavljivani paket pomoći od 50 milijardi eura.
“Još jedno odgađanje značajno bi ojačalo Putinovu poziciju”, dodao je Trebeš, misleći na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U srijedu su opozicioni američki republikanci prvobitno blokirali paket pomoći vrijedan 106 milijardi dolara (oko 98 milijardi eura) za Izrael i Ukrajinu u Senatu. Zemlje Evropske unije sada su pretekle SAD u obećanoj vojnoj pomoći. Između augusta i oktobra, zemlje EU su obećale 780 miliona eura za teško naoružanje, u poređenju sa 500 miliona eura iz SAD.

"Nove obaveze Njemačke i nordijskih zemalja od augusta 2023. podržavaju ovaj trend, posebno kroz nove sisteme protuzračne odbrane Patriot i IRIS-T iz Njemačke i 19 borbenih aviona F-16 iz Danske", navodi se.