znate li ko je

Život najbogatije Hrvatice: Pokopala je oba supruga, a drugom još danas ispunjava posljednju želju

Firma u vlasništvu Zdenke Infeld (64) jedna je od vodećih proizvođača žica za gudačke i trzajuće instrumente na svijetu. Godinama je kao samohrana majka radila nekoliko poslova odjednom, a onda joj je život priredio filmski zaokret. Rođendan Zagrepčanka jedna je od najbogatijih Hrvatica. Nedavnim gostovanjem u HRT-ovoj emisiji 'U svom filmu' podijelila je svoju inspirativnu priču koja rijetko koga može ostaviti ravnodušnim. Tajanstvena Zdenka danas živi u Austriji, a mnogi su mislili kako je svoje bogatstvo stekla zahvaljujući pokojnom suprugu Peteru. Međutim, ona se za njega udala nakon što je izgubio porodično bogatstvo.

Infeld je vrlo uspješna poslovna žena koja vodi uspješan biznis u Austriji i Danskoj te ima otprilike 230 zaposlenika. Osim toga, ima i veliku ljubav prema umjetnosti te je pokazuje tako da u svom vlasništvu ima zbirku umjetnina od preko 14 hiljada slika. Njena kolekcija savremenog karaktera mogu pronaći djela Picassa, Klimta, Dalija, Miroa, Warhola, Giacomettija, Schielea, Kokoschke i brojnih drugih. Počeci ove ugledne dame ukazuju na to kako je hrabra, odvažna i ustrajna žena.

Jako mlada, sa samo 22 godine postala je udovica. Tada se zaljubila u elektrotehničara Morisa Palislamovića iz Banje Luke, a zajedno su dobili kćerku Jasnu i sina Alena, kako su mediji ranije navodili. Prema njihovom pisanju, brak je potrajao četiri godine zbog tragedije koja je zadesila tada mladu porodicu. Saobraćajna nesreća u kojoj je nesretno poginuo Moris ostavila je dubok trag na Zdenku Infeld.

Iako se dogodila velika tragedija, neustrašiva Zdenka odlučila je pokrenuti privatni biznis i otvoriti antikvarijat za namještaj i minimarket u Zagrebu. Tada je uspješno poslovala, ali se 2005. odlučila preseliti u Beč. Tada novog supruga, inače 16 godina starijeg Petera Infelda upoznala je početkom 1980-ih, zapravo nedugo nakon što je ostala udovica, piše Story. Dugi niz godina bili su prijatelji, a iz tog prijateljstva se rodila i ljubav.

Peter Infeld naslijedio je porodični posao koji je vodila njegova pokojna majka, a ona mu je ostavila fabriku koja je, među ostalim, prva proizvodila čelične žice za instrumente. Osim toga, s majkom Margarete počeo se baviti i kolekcionarstvom 1965. godine. Prvo djelo koje su kupili bilo je plato 'Malach' Ernsta Fuchsa, zatim su prvog Schielea kupili na rate i tako su s godinama stvorili jednu od najvećih kolekcija u Austriji i jednu od najznačajnijih u Evropi s oko 14 hiljada umjetnina. Njihova kolekcija sadrži najveći bečki fantastički realizam na svijetu. U kolekciji su slike Picassa, Warhola, Dalija, Klimta, Miroa, Giacomettija, Schielea, Kokoschke, Kleea, Grosza, Magrittea, Delvauxa, Maxa Ernsta, Francisa Picabije, De Chirica, Arnulfa Rainera, Antona Lehmdena.

Peter je, kad su mu već bile 63 godine, brakom okrunio svoju ljubav sa Zdenkom koja se tada prezivala Kucej. U braku su bili samo pet godina zato što je 15. aprila 2009. Peter preminuo, a ona je nastavila voditi porodičnu tradiciju te je upisala studij menadžmenta. Upravo u to vrijeme Peter je bio žrtva prevare poslovnih partnera s kojima je sarađivao. Zdenka je na austrijskom sudu 2005. tužila odgovorne u Fondaciji Infeld, a proces je dobila tek 2013., četiri godine nakon Peterove smrti. Iste je godine dobila i austrijsko državljanstvo. Tako je firmu naziva 'Thomastik Infeld' digla iz pepela. Samu proizvodnju povećala je za sto posto, investirala u modernizaciju proizvoda te izradu novih mašina. Također, kupila je konkurentsku firmu u Danskoj sa sjedištem u Kopenhagenu.

Gospođa danas ima pune ruke posla oko zbrinjavanja dragocjene porodične zbirke umjetnina, dviju galerija i brojnih nekretnina u svom vlasništvu. Želja pokojnog joj supruga Petera bila je da se tri puta godišnje organizira izložba za sve posjetitelje i to besplatno, na njegovom imanju. Zanimljivo jest da mnogi ne znaju da je bivša manekenka Tea Slavica Zdenkina unuka. Tako je nedavno na društvenoj mreži Instagram objavila fotografiju s bakom kako ispijaju piće.

"Vrijeme je za Aperol Spritz s bakom", napisala je Tea.