Sport

Zlatan: Babo Šefik postao alkoholičar i razorio brak. Od mene je krao novac

Najbolji švedski nogometaš svih vremena Zlatan Ibrahimović proveo je djetinjstvo u ovoj zemlji gdje je odrastao sa sestrom Sanelom te majkom Jurkom i ocem Šefikom.

Nije imao idealne uslove za život, majka je radila po cijele dane, a otac Šefik je postao alkoholičar i razorio svoj brak.

“Bio sam sretan kad bi otac došao majci po sestru i mene jer je bio njegov red da cijeli dan provedemo s njim. Odlazili smo na jedan veliki parking, stavljao me u krilo i davao mi da okrećem volan na tamnoplavom Opel Kadettu. Zatim nas je vodio na velike hamburgere i sladoled sa šlagom.

"Nisam imao šta jesti"

To je bila prava sreća. Često smo zajedno pecali.Jednom sam se posvađao sa Sanelom i s obzirom na to da moj otac ima karakter sličan mom, istrgnuo nam je štapove iz ruku i bacio ih u jezero pa smo otišli kući”, otkrio je Ibrahimović u novoj knjizi Adrenalin.

“Moj otac je patio zbog rata u bivšoj Jugoslaviji, majka je radila teške poslove od jutra do navečer, nisam imao što jesti i uvijek sam na sebi imao istu trenerku, školu da ne spominjem. Nogomet je bio moja jedina sreća, jedini segment života u kojem sam se osjećao oslobođen od svojih problema.

Prijatelji su mu svojevremeno otkrili da mu je svakog mjeseca pripadalo 75 eura (više od 147 KM) od države Švedske jer je išao u školu, a taj novac je uzimao njegov otac. Otišao je kod oca Šefika i riješio nesporazum oko džeparca. Sadržaj se nastavlja nakon oglasa.

Džeparac

“Maxi i Vincent imaju džeparac s kojim kupuju užinu u školskoj menzi i za druge manje troškove, ali su to dvojica pametnjakovića, kada im nešto treba, traže od mene ili od Helene da im to kupimo, nikad ne troše svoj novac. I ja sam kao mali imao svoju karticu. Svakog mjeseca pripadalo mi je 75 eura (više od 147 KM) od države jer sam išao u školu.

Nisam to znao jer mi ih otac nije proslijeđivao. To su mi spomenuli prijatelji iz razreda: ‘Vidi, to su tvoji novci. Moraš ih tražiti od oca’. Tada sam otišao kod oca:

‘Oprosti, zašto svi moju prijatelji uzimaju te novce, a ja ne?’. Na početku se pravio da ne razumije, poslije smo otišli zajedno u banku i napravio mi je debitnu karticu.

Uplaćivali su 75 eura (više od 147 KM) svakog 20. u mjesecu. Ja sam u 23.59 sati bio ispred bankomata, i kada je padao snijeg i kada je bilo deset stepeni ispod skale. Kada bi otkucala ponoć, ubacivao bih karticu da podignem novac”, prisjetio se legendarni napadač.