politički udar

Zlatko Knežević, sudija Ustavnog suda BiH: Dodik me nije ucijenio. Da li je on naložio, da li su neki poslušali…

(Foto: FTV)

Morao sam otići u prijevremenu penziju, rekao je za Mrežu Zlatko Knežević još uvijek sudija i potpredsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na najžešćem političkom udaru, ocijenio je Knežević.

Nekoliko razloga

"Jedan od najtežih trenutaka. Sve to se može svesti na nekoliko razloga. Prvi je što je Ustavni sud BiH bio zadnja institucija BiH u kojoj se moglo doći do neke odluke, uz više ili manje problema, ali se dolazilo do odluke.

Drugo, i Ustavni sud je u jednom trenutku počeo da klizi tamo gdje ne treba. Ustavni sud ne treba da tumači historiju, ne treba da kreira buduće odnose", kaže on.

Dalje navodi da je možda ključni razlog taj što je zakonodavcima i političarima najjednostavnije od Ustavnog suda BiH praviti žrtvu, metu i grešku, kako kaže, da se prikrije ono štooni ne uspijevaju da urade, a što je njihov zadatak i zbog čega su birani.

"Politika želi da Ustavni sud završi ono što oni ne mogu. S druge strane ima politika koja želi da Ustavni sud to uradi da bi oni imali izgovor što su protiv nečega. Ne treba zanemariti ni četvrti konstitutivni narod u BiH - tzv. međunarodnu zajednicu, koja nimalo nije nevina u ovom svemu što se dešava", smatra Knežević.

Pojasnio je i na koji način se vrši navodni politički pritisak na Ustavni sud BiH.

"Ne vjerujem da neko nekog zove telefonom, barem ja tome nisam prisustvovao. Ne znači da ne poznajem ljude koji kreiraju političke procese u BiH, ali nisam bio u situaciji da meni neko naredi, to je više fantastika.

Ali, naravno svako svoj interes gura. Kako kreiraju politički pritisak – raznoraznim medijskim i posljedičnim reakcijama", kaže Knežević.

Prijevremena penzija

Na pitanje zbog čega ide u prijevremenu penziju - zato što je želio ili zato što je morao, odgovara:

"I jedno i drugo. Bio sam doveden u situaciju da je NSRS svojim zaključkom tražila od mene da odem. Da li su u pravu - neću da pričam. Moja pozicija je u pitanju, šta god da kažem ispade da ja sebe nešto branim, kukam ili kako god.

Postoji trenutak kada se čovjek mora staviti u poziciju da li je iznad zakonodavca ili nije. Duboko vjerujem da su najviši organi vlasti i suverenosti – parlamenti, u ovom slučaju NSRS. Kada sam biran u tom istom parlamentu nijedan glas nije bio protiv, i nisam mogao da se postavim – da kažem sad me baš briga, neću da idem, ne možete me smijeniti. Smatrao sam da moram poslušati taj dio.

Formalno nisam morao. Formalno me niko nije mogao razriješiti, osim sve preostale sudije Ustavnog suda jednoglasno. Ne postoji institut ostavke u Ustavnom sudu. Nisam ja političar.

Poštuje institucije

U smislu morao – da sam ustuknuo – nije to. Da se pojavio pojedinac, politička stranka - ne bi na isti način ovo završilo. Ali se pojavila institucija. Ako ja ne poštujem Ustav i BiH i RS, kako da to tražim od drugih. Institucija je stala iza svog zahtjeva“, rekao je on.

Ističe kako predsjednik RS Milorad Dodik nije lično vršio pritisak na njega.

"Da me neko ucjenjuje ili prepada - nema od toga ništa. Poštujem institucije. Predsjednik RS mene nije lično ucijenio. Šta ja mislim o nekim potezima, o tome kad odem u penziju.

Da li je on naložio, da li su neki poslušali - ja to mogu da zaključim. Ako ne trebam RS-u, onda da odem. Znam sjajne mlađe od mene koji bi mogli doći raditi", poručio je Knežević.