Šokantna odluka

Zloglasni ubica stiže u BiH. Iz Ministarstva pravde BiH potvrdili pisanje Raporta: Nismo se mogli miješati u sudsku odluku

Nakon što je Raport sinoć objavio šokantnu informaciju da će jedan od najmonstruoznijih ubica Zemunskog klana biti isporučen iz Španije u BiH za nastavak izdržavanja kazne.

Radi se o Siniši Petriću Zenici koji izdržava kaznu u Španiji, a tražio je da ostatak kazne odleži u BiH. I to mu je odobreno od Okružnog suda u Banjoj Luci, pa će tako 17. januara sletjeti u Sarajevo i biti prebačen u KPZ Foča.

Ova informacija izazvala je nevjericu i šok u policijskim i obavještajnim agencijama s obzirom da se radi o zloglasnom ubici koji je desna ruka Luke Bojovića, mafijaša iz Srbije.

Raport je poslao upit Ministarstvu pravde BiH s pitanjem da li su oni učestvovali u ovom 'transferu'. Potvrdili su naše pisanje.

"Po molbi za transfer Okružnog suda u Banja Luci osuđenog Siniše Petrića, državljanina BiH, Ministarstvo pravde Kraljevine Španjolske je, sukladno odredbama Europske konvencije o transferu osuđenih osoba, dostavilo dokumentaciju u svrhu priznanja španjolske presude i transfera osuđenoga u Bosnu i Hercegovinu s ciljem daljeg izdržavanja kazne zatvora izrečene u Kraljevini Španjolskoj.

Presudom Okružnog suda u Banja Luci broj: 11 0 K 025897 19 Kv-p od 11.02.2020. godine, priznata je presuda 3. Odjela kaznenog vijeća Nacionalnog suda Španjolske broj: 00032/2014 od 22.12.2014. godine i osuđenom je izrečena jedistvena kazna zatvora u trajanju od 14 godina, s tim da izvršenje preostalog dijela izrečene zatvorske kazne nastupa 2027. godine", navode iz Ministarstva.

Oni dalje navode da je Petrić bio nedostupan nadležnim tijelima Republike Srbije, pravosudna tijela te države su zamolnicom zatražila preuzimanje izvršenja kazne zatvora u trajanju od 15 godina, izrečene presudom Okružnog suda u Subotici od 30.07.2007. godine, zbog počinjenih više kaznenih djela „teški slučajevi razbojničke krađe i razbojništva, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja".

"Pa je Okružni sud u Banjaluci presudom broj: 11 0 K 025897 23 kv 2 od 01.02.2023. godine preuzeo izvršenje navedene kazne zatvora i izrekao jedinstvenu kaznu zatvora Siniši Petriću u trajanju od 15 godina.

Dakle, nakon što osuđeni Siniša Petrić izdrži kaznu zatvora po navedenoj presudi Okružnog suda u Banja Luci, kojom je preuzeto izvršenje kazne zatvora izrečene u Kraljevini Španjolskoj, isti će nastaviti sa izdržavanjem zatvorske kazne u trajanju od 15 godina po navedenoj presudi Okružnog suda u Banja Luci, kojom je preuzeto izvršenje kazne zatvora izrečene u Republici Srbiji", naveli su .

Međutim, oni navode da nisu upoznati u kojoj će zatvorskoj ustanovići Petrić biti.

"Jer je to pitanje vezano za sud koji vrši upućivanje osuđenika na izdržavanje izvršenja kazne zatvora".

Pitali smo i zašto je Okružni sud u Banjoj Luci uopće priznao odluku španlskog suda oni navode da je riječ o pitanju 'koje spada u nadležnost odgovarajućih pravosudnih tijela u Bosni i Hercegovini, a u čiji se rad Ministarstvo pravde BiH, kao izvršno tijelo vlasti, ni u kojem slučaju ne može miješati'.

"Jer svaki sud odlučuje o svojoj stvarnoj i mjesnoj nadležnosti, te, ukoliko nije nadležan, dužan je, sukladno zakonu, predmet proslijediti nadležnom sudu na postupanje", naveli su.