svijet u strahu

Zloglasno upozorenje: Trump će povući Ameriku iz NATO-a ako pobijedi na izborima. Da sam na mjestu Ukrajine, bio bih jako zabrinut

Dok američki saveznici razmišljaju o komentarima Donalda Trumpa koji ohrabruju Rusiju da napadne evropske saveznike ako ne ispune ciljeve vezane za doprinos u budžetu NATO-a, više bivših Trumpovih savjetnika upozorava u nadolazećoj knjizi da će bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Džava tražiti službeno povlačenje SAD iz ovog vojnog saveza ako osvoji drugi mandat u Bijeloj kući.

U knjizi "Povratak velikih sila", koji će biti objavljen 12. marta, bivši visoki američki zvaničnik , koji je služio i i administraciji i bivšeg predsjednika SAD Trumpa i aktuelnog Joea Bidena na visokom nivou, rekao je da će "ako Trump porazi predsjednika Joea Bidena u novembru SAD izaći iz NATO-a.”

Omalovažavanje obaveza

“NATO bi bio u stvarnoj opasnosti”, složio se John Bolton, Trumpov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost.

“Mislim da bi pokušao izaći”, rekao je on.

Trumpovo omalovažavanje američkih sigurnosnih obaveza proteže se i na njihove odbrambene sporazume s Južnom Korejom i Japanom, rekao je prenzioisani general John Kelly, koji je služio kao Trumpov šef osoblja Bijele kuće, prenosi CNN.

"Poenta je u tome da on nije vidio apsolutno nikakvu svrhu u NATO-u. Bio je jednostavno protiv toga da ima trupe u Južnoj Koreji, kao snage odvraćanja, ili da ima trupe u Japanu, također kao snage odvraćanja”, rekao je Kelly i knjizi.

Dodaje da je Trump mislio je da je Vladimir Putin dobar tip i da je Kim Jong-un bio dobar tip.

"Njemu je to bilo kao da podstičemo te tipove i da nema nemamo NATO, onda Putin ne bi radio ove stvari", prenio je Kelly Trumpovo razmišljanje.

Visoki članovi administracije također su opisali kako je Trump bio blizu povlačenja SAD iz saveza, koji je ključni temelj zapadne sigurnosti protiv Rusije, u svom prvom mandatu.

Upozorio da će vjerovatno ići dalje s tim ciljem i u eventualnom drugom mandatu.

Četiri godine

“Čini se da su demokrate i hvatači medijskih bisera zaboravili da smo imali četiri godine mira i prosperiteta pod predsjednikom Trumpom, ali Evropa je vidjela smrt i uništenje pod Obamom-Bidenom, a sada još više smrti i uništenja pod Bidenom”, rekao je prtparol Trumpove kampanje Jason Miller za CNN.

“Predsjednik Trump natjerao je naše saveznike da povećaju svoju potrošnju u NATO-u zahtijevajući da plate, ali Biden se vratio dopustivši im da iskoriste američke porezne obveznike. Kad ne plaćate troškove obrane, ne možete se iznenaditi što dobivate više rata", tvrdi on.

U "Povratku velikih sila", više savjetnika detaljno prepričava kako je Trump zamalo uklonio SAD iz NATO-a na samitu saveza 2018. u Bruxellesu.

"Uvijek je drečao, buncao i skakao gore-dolje, a često bi se vrtio u smislu: "Pa, ja sam pametniji od njih", i sve to", rekla je Kelly, opisujući Trumpov način razmišljanja.

Kelly je rekao da je Trumpu pokušao objasniti važnost NATO-a na način za koji je vjerovao da bi ga predsjednik razumio.

Kellyjev pristup uključivao je kombinaciju objašnjavanja onoga što je zapravo moguće i onoga što bi ga moglo učiniti lošim.

U slučaju istupanja iz NATO-a Kelly je Trumpu pokušao poručiti da vrijedi i jedno i drugo.

Međjutim, na summitu je Trump ustrajao. Bivši visoki američki zvaničnik rekao je da je Trump tadašnjem predsjedniku Zajedničkog štabas vojske SAD, genralnu Marku Milleyu, i tadašnjem ministru odbrane Marku Esperu izdao naredbe da se SAD povuče iz NATO-a.

Žestoko protivljenje

Uprkos žestokom protivljenju tom potezu. smatrali su predsjednikovu uputu "zakonitom naredbom" i izradili su planove za izvršenje povlačenja.

Bolton se s iskrenim strahom prisjeća samita iz 2018.

“Iskreno, bilo je zastrašujuće jer nismo znali što će učiniti do posljednjeg trenutka. I mislim da je gotovo rekao da će izaći iz NATO-a, a onda se povukao", rekao je Bolton.

Mnogi veterani Trumpove administracije imaju slično upozorenje za Ukrajinu.

“Američka podrška Ukrajini bi prestala”, rekao je visoki američki zvaničnik koji je služio pod Trumpom i Bidenom.

“Da sam na mjestu Ukrajine, bio bih jako zabrinut, jer ako je sve dogovoreno , onda "šta je još deset posto ukrajinskog teritorija ako to donosi mir?" tako nešto”, rekao je Bolton.