imamo recept

Znate li šta je ratatouille? Francuski gastronomski klasik idealan je za vruće dane

S vrućim danima stiže i ukusno sezonsko povrće, poput paprika, tikvica i paradajza. Ako teško odolijevate jelima koja hrane i dušu i tijelo, morate probati francuski klasik – ratatouille. Priprema je brza i jednostavna, a može se poslužiti kao glavno jelo ili dodatak mesu.

Sočni i moćni ratatouille potječe iz Provanse, regije na jugoistoku Francuske koju karakterizira mediteranska kuhinja. Njegovo ime nastalo je kao spoj francuskih riječi ‘rata’, što znači povrtni gulaš, i ‘touiller’, odnosno ‘pomiješati’.

Osmislili su ga ratari koji su htjeli iskoristiti što više berbe na kraju sezone. Sporim kuhanjem i intenzivnim začinima, željeli su vratiti dostojanstvo prezrelom povrću koje se počelo kvariti.

Ratatouille se obično poslužuje kao prilog. Uz dodatak riže, tjestenine ili malo kozjeg sira, postat će bogati i ukusni ljetnu obrok. Ako ga još niste probali, vrijeme je da se počastite.

Sastojci

  • 1,5 šolja oguljenog i zgnječenog paradajza(može iz konzerve)
  • kašika paste od paradajza
  • pola šolje listova bosiljka (sitno nasjeckani)
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • manja glavica luka
  • pola velike crvene paprike
  • patlidžan
  • tikvica
  • 5 paradajza
  • 2 kašike svježeg timijana
  • 3 čehna bijelog luka
  • so i biber

Priprema

Zagrijte rernu na 180°C. U lončiću ugrijte kašiku maslinovog ulja i dodajte pastu od paradajza. Miješajte oko minutu pa dodajte zgnječeni paradajz i pola sjeckanih listova bosiljka. Posolite i pobiberite. Dinstajte 15-20 minuta.

Rasporedite umak na dno vatrostalne posude u kojoj ćete peći ratatouille. Dodajte mu nasjeckani luk, papriku i bijeli luk. Tikvicu, patlidžan i paradajz narežite na tanke kriške pa ih rasporedite po umaku kao na fotografiji.

U preostalo maslinovo ulje dodajte ostatak listova bosiljka i timijana. Posolite, pobiberite i promiješajte. Kašikom rasporedite na vrh povrća. Pripremljeni složenac pecite oko 30 minuta. Kada povrće omekša i malo porumeni, izvadite ga i pustite da se malo ohladi prije posluživanja.