obratite pažnju

Znate li šta se dešava sa tijelom kada pretjerate sa slatkišima?

Konzumiranje šećera ne računa se samo onda kada pojedemo čokoladu ili kolač, ova supstanca sastavni je dio mnogih industrijski prerađenih proizvoda, pa čak i onih slanih.

Tako šećer možete naći u žitaricama, majonezu, kečapu, energetskim pićima… Kako unošenje veće količine šećera nimalo nije zdravo, obratite pažnju na ovih sedam znakova kojima vam tijelo signalizira da ste ga preopteretili ovom vrstom namirnica.

Prijevremeno starenje

Ako niste odmah povezali starenje sa šećerom, morate da znate da pretjerana i nekontrolisana konzumacija može prouzrokovati dugotrajno oštećenje proteina kože, kolagena i elastina.

Takođe, osim prevremenog starenja, može uzrokovati i pojavu ekcema na koži.

Višak šećera nije najbolji prijatelj hormona i može poremetiti njihov balans i dovesti do pojave akni duž donje vilice. Ova supstanca može dovesti do neuravnotežene crijevne flore i upala u organizmu.

Postajete zavisni

Studije su potvrdile pozitivnu vezu između većeg unosa šećera i stvaranja zavisnosti. Šećer može djelovati na nervni sistem poput lekova koji izazivaju osjećaj zavisnosti.

Nizak nivo energije

Glukoza igra važnu ulogu u proizvodnji energije u telu, ali samo kada se u krvi nalazi u optimalnim količinama. Kada kroz hranu unosite šećer, pankreas oslobađa insulin, koji pomaže u transportu glukoze do ćelija i u tim trenucima možete osetiti intenzivni nalet energije.

Međutim, kada se zalihe iscrpe, osjetićete pad energije jer telu treba više šećera da bi ponovo pokrenulo ciklus.

Skloni ste nadimanju

Šećer je idealna hrana za loše crijevne bakterije, lako može poremetiti balans i ravnotežu crijevne flore, pa otuda i nadimanje i neprijatni gasovi u stomaku.

Slabiji imunitet

Zapravo ova nuspojava usko je povezana s prethodnim simptomima. Možda niste znali, ali 70 odsto našeg imunosistema održavaju korisne crevne bakterije, a kako šećer hrani one loše, izvjesniji je pad imuniteta.

Nesanica

Ovaj simptom posebno je uočljiv ukoliko konzumirate hranu bogatu šećerom u večernjim satima. Pošto je to hrana koja podiže energiju, vaš organizam će se teže smiriti i utonuti u san.

Višak kilograma

Višak glukoze telo skladišti u jetri, mišićima i u obliku masti oko struka. Ovo je najvidljivi i najčešći znak da ishrana nije izbalansirana i da je potrebno da obratite pažnju na jelovnik.