OBAVEZNO PROVJERITE

Znate li što se događa ako ne provjeravate ulje u motoru?

Ako postoje dijelovi koji se neprestano kreću stijenkama jedno uz drugo, normalna pojava je trošenje tog materijala, stoga potrebno je svojevrsno podmazivanje što je bez ulja nemoguće. Nečistoća koja je prisutna u motoru, a stvara se na stijenakama prilikom rada motora uvelike čini smetnju, a ne pravovremenom promjenom ulja rad u takvim uvjetima prilično bi skratio vijek motora.

Jedna od važnijih uloga jest i hlađenje motora. Kretanjem klipova u cilindru dolazi do iznimno visokih temperatura u motoru, a ulje ovdje dolazi kao masa koja hladi i visoku temperaturu ravnomjerno prenosi na ostale dijelove motora kako ne bi došlo do pregrijavanja.

Video u nastavku ukazuje na neodgovorno ponašanje vlasnika prema svojim limenim ljubimcima, a osam od deset automobila pokazalo je žeđ za tom najvažnijom tekućinom. Stoga nemojte zanemariti ovu važnu provjeru jer ako dođe do ishoda namjerno testiranog u video uratku, možete jedino nazvati neku od službi za pomoć na cestama, a budući rad vašeg motora pod velikim je upitnikom.

Sve pobrojeno djeluje kao odmor za motor, no što bi se zaista dogodilo da ulja u motoru nema? Vjerojatno pogađate s obzirom da nedostaje sve iznad nabrojeno, no u praksi bi to izgledalo ovako. Ne pokušavajte ovo “kod kuće” nego odvojite minutu i uštedite mogući trošak popravka!